Vaječný koňak jako od babičky

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 9. 09. 2018 ,  0x

Vaječný koňak jako od babičky

Vaječný koňak sice neodmyslitelně patří k Vánocům a pečení cukroví. Ale dopřát si tento lahodný likér můžete klidně po celý rok. Už i naše babičky vyráběly tento sladký nápoj a pak po dávkách užívaly jako lék na bolavé dušičky, ale i na přípravu různých dezertů a dalších dobrot.

Domácí je nejlepší

Vyrobte si i vy tento nejjemnější domácí likér, který vás pohladí a potěší vaše chuťové pohárky. Výhodou je že doma vlastnoručně vyrobený koňak bude bez přidaných konzervantů, barviv a jiných chemických příměsí. Je nejen vynikající na popíjení, ale má i řadu dalších využití, takže se nemusíte obávat, že by se vám mohl doma zkazit. Existuje nespočet různých receptů, jak vyrobit vaječný koňak doma. My vám představíme 2 nejjednodušší a nejrychlejší návody na lahodný likér, který si ihned zamilujete.



Vaječňák našich babiček

Tento recept není finančně nákladný a nezabere vám příliš času. Takto byl vaječný koňak vyráběn v dřívějších letech z běžně dostupných a levných surovin, které měli všichni doma. Říká se, že vaječný koňak je babské pití, ale možná vás překvapí, že stejně dobře chutná i mužské části populace.

Suroviny:

  • 6 ks vaječných žloutků
  • 500 ml smetany
  • 230 g cukru moučka
  • 300 ml rumu

Postup přípravy:

Nalijte smetanu do kastrůlku, přiveďte k varu a po té stáhněte z plotny. Nechte vychladnout a odležet.

Mezi tím si řádně vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, do které pak nalijte vystydlou smetanu a rum. Rum by neměl být příliš studený, nechte ho stát aspoň hodinu předem při pokojové teplotě. Pokud bude teplotní rozdíl mezi rumem a smetanou příliš velký, krém se vám srazí a likér bude plný nepříjemných kousíčků.

Hotový koňak nalijte do čistých uzavíratelných lahví a nechte aspoň jeden měsíc odležet.

Vaječný likér ze salka

Náš druhý recept na výtečný a jemný likér má výhodu v tom, že nic nevaříte, pouze zamícháte a je hotovo. Vaječný koňak z tohoto receptu bude mít trochu hustší konzistenci, než ten první babičkovský. Záleží jen na vás, který vám bude více chutnat.



Co budete potřebovat?

  • 200 g moučkového cukru
  • 8 žloutků
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 plechovka slazeného salka
  • 500 ml kondenzovaného mléka (neslazené, možná ho používáte do kávy)
  • 500 ml rumu

Jak připravit:

  • V míse vyšlehejte cukr a žloutky do pěny.
  • Přidejte vanilkové cukry, salko a kondenzované mléko a šlehejte minimálně 5 minut.
  • Po té postupně přidávejte rum, který musí mít stejnou pokojovou teplotu, jako ostatní ingredience.
  • Důkladně promixujte, dokud nedocílíte hladké krémové konzistence.
  • Plňte do čistých lahví a skladujte v chladu. Ideální je několik týdnů odleželý. Ale konzumovat se dá klidně ihned.

Využití vaječného koňaku

Jak jsme již zmínili vaječný koňak má mnohem více využití, než jen jako jemný alkoholický nápoj. Vyzkoušejte i další recepty, kde hraje právě vaječňák svoji hlavní roli.

Alžírská káva

Alžírskou kávu si uvařte do průhledné vyšší sklenice. Takto připravená káva s vaječným koňakem bude lahodit nejen vašim chuťovým buňkám, ale i těm zrakovým.

Jak připravit alžírskou kávu:

Uvařte běžně, jak máte ve zvyku, rozpustnou kávu. Nalijte přibližně do dvou třetin sklenice.

Dle libosti kávu oslaďte a po stěně nalijte velkého panáka domácího vaječného likéru, který klesne ke dnu a zůstane až do promíchání oddělený (počítejte, že koňak je dost sladký, takže cukr dávejte s rozmyslem).

Na vrch nastříkejte šlehačku, kterou nakupte i nad sklenici a bělostný povrch posypte kakaem, skořicí, strouhanou čokoládou, oříšky, nebo čímkoliv co vás napadne.



Zmrzlinový pohárek s vaječným koňakem

Výtečný osvěžující dezert, třeba právě k alžírské kávičce, připravíte ze zmrzliny, ovoce a šlehačky. Každou vrstvu pěkně prolijte domácím vaječným koňakem.

Dobrou chuť!!!

Další článek


Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.