Jak usušit rajčata, použití, recepty
Přidal ivana33, dne 12. 01. 2019 , 0x
Chcete si uchovat voňavá letní rajčátka, vypěstovaná doma na sluníčku, která se s těmi kupovanými nedají ani v nejmenším srovnat, dlouho dobu i po sezoně? Není nic jednoduššího než je usušit a zužitkovat tak letní přebytek vaší bohaté úrod. Vytvořte si zásobu na dlouhou zimu. Sušená rajčata jsou výborná při přípravě těstovin, salátů, ale i masa. Konzumovat je můžete také samotná, jsou nejen výtečná ale hlavně zdravá a plná vitamínů. Poradíme vám jak správně rajčata sušit a později z nich připravovat ty největší dobroty.
Jak nejlépe usušit rajčata
Příprava rajčat na sušení je velice jednoduchá, jen jejich vlastní sušení zabere více času. Výsledek ovšem stojí zato.
1. Sušení rajčat v horkovzdušné troubě
- Vyberte ideálně zralá, ale stále tvrdší rajčata.
- Omyjte je a nakrájejte na půlky, větší plody nakrájejte na čtvrtiny, malá můžete ponechat celá.
- Pekáč, nebo plech vyložte pečícím papírem a naskládejte kousky rajčat těsně vedle sebe. V horkovzdušné troubě můžete sušit i více plechů najednou.
- Lehce posypte solí a bazalkou (není nutné)
- Optimální teplota sušení je v horkovzdušné troubě 120 °C.
- Hlídejte, aby se rajčata nespálila. Případně odebírejte, již usušené kousky.
- Doba pomalého sušení je minimálně 4 hodiny, záleží na velikosti a zralosti rajčat.
- Správně usušená rajčata poznáte tak, že z nich neteče šťáva, ale zůstávají měkká a vláčná.
2. Sušení rajčat v sušičce na ovoce a zeleninu
Pokud vlastníte sušičku ovoce a zeleniny, ušetříte si čas tím, že nemusíte hlídat, zda se rajčata připalují. Nastavíte správný program a sušička udělá vše za vás.
- Rajčata připravte a nakrájejte výše popsaným způsobem.
- Rozložte rajčata na sušící rošty.
- Osolte a okořeňte.
- Navolte program sušení. Se správnou volbou intenzity a doby sušení vám pomůže přiložený návod u každé sušičky. V návodu každý výrobce uvádí tabulku, jaký program je vhodný pro daný druh potraviny. Pro sušení rajčat je to střední teplota sušení, délka je přibližně okolo 8 – 10 hodin. Záleží samozřejmě na typu sušičky a velikosti rajčat.
- Zkontrolujte správné usušení rajčat na všech sítech sušičky a nechte rajčata vychladnout.
3. Sušení rajčat na sluníčku
Sušení rajčat na sluníčku je nejstarší metoda, která je známá a velice oblíbená hlavně v přímořských oblastech, kde na to mají ty správné klimatické podmínky. Pro správné a rychlé sušení je potřeba dostatek slunce a suchý teplý vzduch. Vyzkoušet to samozřejmě můžete i vy.
- Připravte rajčata již zmíněným způsobem tak, že omytá velká rajčata překrojíte na čtvrtiny, menší na poloviny a malá cherry rajčátka můžete sušit celá.
- Rozprostřete na plech s pečícím papírem, na sušící síta, nebo tácky, rajčata se nesmí překrývat.
- Podle chuti lehce osolte a zasypte kořením, třeba bazalkou.
- Položte na vhodné suché slunečné místo. Chraňte před deštěm a hmyzem.
- Doba sušení za přívětivých podmínek může být přibližně 4 dny.
Jelikož v rajčatech je vysoký podíl vody, hrozí při sušení venku za nevhodných klimatických podmínek, napadení plísní. Plíseň se může projevit až po uskladnění. Volte tuto metodu sušení opravdu jen v případě, že je krásné teplé slunečné léto. Sušené plody před konzumací pečlivě zkontrolujte.
Uskladnění sušených rajčat
Uchovávat sušená rajčata můžete hned několika způsoby.
- Uložení do vakuového sáčku – dobře usušená a vychladlá rajčátka vložte do sáčku a dobře utěsněte. Uložte na suché temné místo.
- Zamražení – přechovávat lze rajčata uložená v uzavřeném sáčku také v mrazničce.
- Naložení do oleje – naložením do kvalitního, ideálně olivového oleje, získáte nejen výtečná rajčata, ale také chutný aromatický olej, který můžete použít za studena na dochucení salátů, ale i na tepelnou úpravu.
Postup naložení rajčat do oleje
Budete potřebovat:
- Sušená rajčata
- Česnek
- Bylinky (podle chuti a možností bazalku, rozmarýn, oregano, tymián)
- Feferonky, chilli papričky (kdo má rad pálivé)
- Kvalitní olivový olej
Naložit můžete rajčata do oleje dvěma způsoby, za studena, nebo zalít rozpáleným olejem. Varianta za tepla vám umožní delší uskladnění i mimo lednici.
Postup:
- Sušená rajčata napěchujte do čistých suchých malých sklenic.
- Prokládejte dle libosti plátky česneku, chilli papričkou, feferonkou, kořením. Dle vlastní fantazie a chuti vyrobte netradiční jedinečné variace.
- Zalijte olejem, všechna rajčátka musí být potopena. Takto naložená rajčata uchovejte v lednici.
- Pokud chcete konzervovat teplým olejem, ohřejte ho na mírném ohni, nalijte do sklenic, zavíčkujte a sklenici obraťte dnem vzhůru. Počkejte do vychladnutí a uložte do spíže.
Použití sušených rajčat – recepty
Rajčata sušením neztrácí své cenné vlastnosti, obsahují spoustu vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, podporují dobrou náladu a jsou skvělým antioxidantem, čímž jsou pomocníkem v boji proti zákeřným chorobám. Využijete je do omáček, pomazánek, na jednohubky, do salátů a těstovin. Připravit si z nich můžete také výtečné koření s výraznou chutí, které neodolá žádný labužník.
Kořenící směs ze sušených rajčat
Kořenící směs z rozemletých sušených rajčat, je velice aromatická a výrazná, poslouží na dochucení mnoha pokrmů a vyladění chuti k dokonalosti. K její přípravě budete potřebovat:
- 1 hrneček sušených rozemletých rajčat (suchá nenaložená do oleje)
- 3 lžíce mleté papriky
- 1 lžíce sušeného mletého česneku
- Špetku mleté chilli papričky
- Špetku soli a pepře
Všechny ingredience důkladně promíchejte s rozemletými rajčaty a uložte do sáčku, nebo sklenice na koření. Kořenící směs můžete míchat pokaždé jinak. Podle vlastní chuti a fantazie přidávat různé bylinky i houby a ozvláštnit tak každodenní vaření.
Pomazánka ze sušených rajčat
Prozradíme vám, jak připravíte výtečnou zdravou svačinku ze sušených rajčátek na chléb či tousty.
Suroviny:
- Malá sklenička sušených rajčat (100 g)
- 1 stroužek česneku
- Lučina, žervé, nebo tvaroh
- Mozzarella nebo jiný sýr podobného typu
- Sůl, pepř
Rozmixujte všechny suroviny a utřete z nich hladkou pomazánku. Nechte lehce vychladit a ztuhnout v lednici. Natírejte na čerstvé pečivo, topinky či tousty. Tuto pomazánku si pro svoji jemnou aromatickou chuť zamilujte vy, i vaše děti. Je chutná, ale hlavně zdravá a plná vitamínu.
Pečený chléb se sušenými rajčaty
Není nad domácí voňavý z trouby vytažený chléb. Vyzkoušejte zdravý plněný bochníček sušenými rajčaty a bylinkami po kterém se jen zapráší.
Suroviny:
- hrst pokrájených sušených rajčat
- 300 g hladké mouky
- 250 ml kefíru
- 2 vejce
- 2 lžíce olivového oleje (ideálně použijte z naložených sušených rajčat)
- 40 g strouhaného tvrdého sýra
- Lžička soli
- 2 lžičky provensálského koření
Postup:
- V míse smíchejte tekuté ingredience tedy – kefír, vejce a olivový olej.
- V další míse smícháte suché přísady – hladkou mouku, kypřící prášek, provensálské koření a sůl.
- Tekuté ingredience vlijte do suchých. Vymíchejte hladké těsto, do kterého nakonec přidejte pokrájená sušená rajčata, strouhaný sýr a jemně zapracujte.
- Zapékací formu, pekáček, nebo formu na biskupský chlebíček vymažte tukem a vysypte hrubou moukou, můžete také vyložit pečícím papírem.
- Nalijte těsto do formy a vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte přibližně 1 hodinu. Kontrolovat pečení můžete zapíchnutím špejle, pokud po vytažení je špejle suchá, váš bochánek se sušenými rajčaty je hotový. Vynikající je ještě teplý, ale nepohrdnete ani studeným druhý den.
Komentáře:
Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.