Jak usušit rajčata, použití, recepty

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 12. 01. 2019 ,  0x

Jak usušit rajčata, použití, recepty

Chcete si uchovat voňavá letní rajčátka, vypěstovaná doma na sluníčku, která se s těmi kupovanými nedají ani v nejmenším srovnat, dlouho dobu i po sezoně? Není nic jednoduššího než je usušit a zužitkovat tak letní přebytek vaší bohaté úrod. Vytvořte si zásobu na dlouhou zimu. Sušená rajčata jsou výborná při přípravě těstovin, salátů, ale i masa. Konzumovat je můžete také samotná, jsou nejen výtečná ale hlavně zdravá a plná vitamínů. Poradíme vám jak správně rajčata sušit a později z nich připravovat ty největší dobroty.

Jak nejlépe usušit rajčata



Příprava rajčat na sušení je velice jednoduchá, jen jejich vlastní sušení zabere více času. Výsledek ovšem stojí zato.

1. Sušení rajčat v horkovzdušné troubě

  • Vyberte ideálně zralá, ale stále tvrdší rajčata.
  • Omyjte je a nakrájejte na půlky, větší plody nakrájejte na čtvrtiny, malá můžete ponechat celá.
  • Pekáč, nebo plech vyložte pečícím papírem a naskládejte kousky rajčat těsně vedle sebe. V horkovzdušné troubě můžete sušit i více plechů najednou.
  • Lehce posypte solí a bazalkou (není nutné)
  • Optimální teplota sušení je v horkovzdušné troubě 120 °C.
  • Hlídejte, aby se rajčata nespálila. Případně odebírejte, již usušené kousky.
  • Doba pomalého sušení je minimálně 4 hodiny, záleží na velikosti a zralosti rajčat.
  • Správně usušená rajčata poznáte tak, že z nich neteče šťáva, ale zůstávají měkká a vláčná.

2. Sušení rajčat v sušičce na ovoce a zeleninu



Pokud vlastníte sušičku ovoce a zeleniny, ušetříte si čas tím, že nemusíte hlídat, zda se rajčata připalují. Nastavíte správný program a sušička udělá vše za vás.

  • Rajčata připravte a nakrájejte výše popsaným způsobem.
  • Rozložte rajčata na sušící rošty.
  • Osolte a okořeňte.
  • Navolte program sušení. Se správnou volbou intenzity a doby sušení vám pomůže přiložený návod u každé sušičky. V návodu každý výrobce uvádí tabulku, jaký program je vhodný pro daný druh potraviny. Pro sušení rajčat je to střední teplota sušení, délka je přibližně okolo 8 – 10 hodin. Záleží samozřejmě na typu sušičky a velikosti rajčat.
  • Zkontrolujte správné usušení rajčat na všech sítech sušičky a nechte rajčata vychladnout.

3. Sušení rajčat na sluníčku

Sušení rajčat na sluníčku je nejstarší metoda, která je známá a velice oblíbená hlavně v přímořských oblastech, kde na to mají ty správné klimatické podmínky. Pro správné a rychlé sušení je potřeba dostatek slunce a suchý teplý vzduch. Vyzkoušet to samozřejmě můžete i vy.

  • Připravte rajčata již zmíněným způsobem tak, že omytá velká rajčata překrojíte na čtvrtiny, menší na poloviny a malá cherry rajčátka můžete sušit celá.
  • Rozprostřete na plech s pečícím papírem, na sušící síta, nebo tácky, rajčata se nesmí překrývat.
  • Podle chuti lehce osolte a zasypte kořením, třeba bazalkou.
  • Položte na vhodné suché slunečné místo. Chraňte před deštěm a hmyzem.
  • Doba sušení za přívětivých podmínek může být přibližně 4 dny.

Jelikož v rajčatech je vysoký podíl vody, hrozí při sušení venku za nevhodných klimatických podmínek, napadení plísní. Plíseň se může projevit až po uskladnění. Volte tuto metodu sušení opravdu jen v případě, že je krásné teplé slunečné léto. Sušené plody před konzumací pečlivě zkontrolujte.

Uskladnění sušených rajčat

Uchovávat sušená rajčata můžete hned několika způsoby.



  1. Uložení do vakuového sáčku – dobře usušená a vychladlá rajčátka vložte do sáčku a dobře utěsněte. Uložte na suché temné místo.
  2. Zamražení – přechovávat lze rajčata uložená v uzavřeném sáčku také v mrazničce.
  3. Naložení do oleje – naložením do kvalitního, ideálně olivového oleje, získáte nejen výtečná rajčata, ale také chutný aromatický olej, který můžete použít za studena na dochucení salátů, ale i na tepelnou úpravu.

Postup naložení rajčat do oleje

Budete potřebovat:

  • Sušená rajčata
  • Česnek
  • Bylinky (podle chuti a možností bazalku, rozmarýn, oregano, tymián)
  • Feferonky, chilli papričky (kdo má rad pálivé)
  • Kvalitní olivový olej

Naložit můžete rajčata do oleje dvěma způsoby, za studena, nebo zalít rozpáleným olejem. Varianta za tepla vám umožní delší uskladnění i mimo lednici.

Postup:

  • Sušená rajčata napěchujte do čistých suchých malých sklenic.
  • Prokládejte dle libosti plátky česneku, chilli papričkou, feferonkou, kořením. Dle vlastní fantazie a chuti vyrobte netradiční jedinečné variace.
  • Zalijte olejem, všechna rajčátka musí být potopena. Takto naložená rajčata uchovejte v lednici.
  • Pokud chcete konzervovat teplým olejem, ohřejte ho na mírném ohni, nalijte do sklenic, zavíčkujte a sklenici obraťte dnem vzhůru. Počkejte do vychladnutí a uložte do spíže.

Použití sušených rajčat – recepty

Rajčata sušením neztrácí své cenné vlastnosti, obsahují spoustu vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, podporují dobrou náladu a jsou skvělým antioxidantem, čímž jsou pomocníkem v boji proti zákeřným chorobám. Využijete je do omáček, pomazánek, na jednohubky, do salátů a těstovin. Připravit si z nich můžete také výtečné koření s výraznou chutí, které neodolá žádný labužník.

Kořenící směs ze sušených rajčat

Kořenící směs z rozemletých sušených rajčat, je velice aromatická a výrazná, poslouží na dochucení mnoha pokrmů a vyladění chuti k dokonalosti. K její přípravě budete potřebovat:

  • 1 hrneček sušených rozemletých rajčat (suchá nenaložená do oleje)
  • 3 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce sušeného mletého česneku
  • Špetku mleté chilli papričky
  • Špetku soli a pepře

Všechny ingredience důkladně promíchejte s rozemletými rajčaty a uložte do sáčku, nebo sklenice na koření. Kořenící směs můžete míchat pokaždé jinak. Podle vlastní chuti a fantazie přidávat různé bylinky i houby a ozvláštnit tak každodenní vaření.



Pomazánka ze sušených rajčat

Prozradíme vám, jak připravíte výtečnou zdravou svačinku ze sušených rajčátek na chléb či tousty.

Suroviny:

  • Malá sklenička sušených rajčat (100 g)
  • 1 stroužek česneku
  • Lučina, žervé, nebo tvaroh
  • Mozzarella nebo jiný sýr podobného typu
  • Sůl, pepř

Rozmixujte všechny suroviny a utřete z nich hladkou pomazánku. Nechte lehce vychladit a ztuhnout v lednici. Natírejte na čerstvé pečivo, topinky či tousty. Tuto pomazánku si pro svoji jemnou aromatickou chuť zamilujte vy, i vaše děti. Je chutná, ale hlavně zdravá a plná vitamínu.

Pečený chléb se sušenými rajčaty

Není nad domácí voňavý z trouby vytažený chléb. Vyzkoušejte zdravý plněný bochníček sušenými rajčaty a bylinkami po kterém se jen zapráší.

Suroviny:

  • hrst pokrájených sušených rajčat
  • 300 g hladké mouky
  • 250 ml kefíru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje (ideálně použijte z naložených sušených rajčat)
  • 40 g strouhaného tvrdého sýra
  • Lžička soli
  • 2 lžičky provensálského koření

Postup:

  • V míse smíchejte tekuté ingredience tedy – kefír, vejce a olivový olej.
  • V další míse smícháte suché přísady – hladkou mouku, kypřící prášek, provensálské koření a sůl.
  • Tekuté ingredience vlijte do suchých. Vymíchejte hladké těsto, do kterého nakonec přidejte pokrájená sušená rajčata, strouhaný sýr a jemně zapracujte.
  • Zapékací formu, pekáček, nebo formu na biskupský chlebíček vymažte tukem a vysypte hrubou moukou, můžete také vyložit pečícím papírem.
  • Nalijte těsto do formy a vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte přibližně 1 hodinu. Kontrolovat pečení můžete zapíchnutím špejle, pokud po vytažení je špejle suchá, váš bochánek se sušenými rajčaty je hotový. Vynikající je ještě teplý, ale nepohrdnete ani studeným druhý den.

Další článek


Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.