Jak udělat dobré lasagne

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 26. 12. 2018 ,  0x

Jak udělat dobré lasagne

Lasagne (čtěte lazaně) jsou výtečné italské těstoviny, které mají tvar širokých obdélníkových plátů. Ty se pak prokládají různými slanými i sladkými náplněmi a podávají se zapékané. Hotové pláty na lasagne si můžete sice běžně koupit v obchodě, ale my vám prozradíme základní a jednoduchý recept na jejich přípravu. Není to nic obtížného a zvládne to každý z vás. Tuto dobrotu si zamilujete vy i vaše rodina.

Co všechno je potřeba na dobré lasagne

Tento pokrm se skládá ze tří základních vrstev, které se prokládají a prosypávají strouhaným sýrem. Každá vrstva zabere nějaký ten čas na přípravu, proto je potřeba si postup podle možností dobře rozvrhnout.



  • Balíček plátků na lasagne
  • Boloňské masové ragú
  • Bešamelová omáčka
  • Parmezán na postrouhání

    Jak připravit domácí těsto na lasagne


    Pokud se rozhodnete připravit si domácí těstovinové pláty pro tento chutný, lehký a všude ve světě oblíbený pokrm, potřebujete vědět pár základních věcí.

    Příprava těsta vám nezabere víc jak 30 minut.

    Těsto je potřeba poctivě a důkladně propracovat rukama, nebo hnětačem.

    Těsto musí být vláčné a je potřeba nechat ho půl hodiny odpočinout.



    Válí se tenký plát, který pak vykrajujeme do obdélníkových tvarů podle velikosti zapékací misky. Pokud máte možnost, použijte speciální nástavec na mlýnek pro výrobu plochých těstovin.

    Hotové pláty těsta se NEVAŘÍ, je mnoho různých receptů, kde vyválené pláty nejprve uvaří a po té prokládají připravenou směsí a zapékají. Správný postup je ovšem takový, že připravené obdélníčky se ihned bez vaření vkládají do zapékací misky.

    Suroviny pro přípravu těsta:

    • 300 ml hladké mouky
    • 3 vejce
    • Půl lžičky soli
    • 1-2 lžíce oleje (ideálně olivového)
    • Případně trochu vlažné vody dle potřeby, pokud by těsto bylo příliš tuhé

    Postup přípravy:

    Přesejte hladkou mouku do mísy, smíchejte s celými vejci a olejem. Důkladně vypracujte hladké vláčné těsto. Podle potřeby přidejte trochu vlažné vody, aby těsto nebylo příliš hutné.

    Z těsta vytvarujte bochánek, který nechte zakrytý v míse 30 minut odpočinout v chladnější teplotě.

    Po té si těsto rozdělte na 5-6 stejných částí, podle toho kolik vrstev plánujete naskládat. Záleží také, jak máte velkou zapékací nádobu, ve které budete lasagne připravovat.

    Vyválejte tenké pláty podle velikosti zapékací nádoby a ihned můžete použít.

    Náplně do lasagne

    Prokládat pláty lasagne můžete dle libosti slanou i sladkou nádivkou. Tou nejčastější a tradiční variantou jsou ovšem slané lasagne s mletým masem a bešamelovou omáčkou. Příprava náplně vám zabere o něco více času než samotné těsto. Náplň připravíte následovně.



    Boloňské masové ragú

    Na přípravu masové směsi, kterou budete lasagne plnit budete potřebovat:

     

    • 500 g mletého masa (ideálně hovězího)
    • 1 velkou cibuli
    • 250 g oloupaných rajčat (nahradit můžete plechovkou sterilovaných rajčat)
    • 2 stroužky česneku
    • 2 lžíce rajského protlaku
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíce bazalky
    • Pepř
    • Sůl
    • 1 dcl červeného vína

     

    Postup:

    Nakrájejte cibuli na jemno a spolu s rozdrceným česnekem ve větší pánvi nechte zesklovatět. Přidejte mleté maso a osmahněte, aby se zatáhlo, dokud nezhnědne. Přidejte loupaná rajčata, protlak, víno, bazalku, sůl a pepř podle chuti. Vše důkladně promíchejte a poduste na mírném ohni přibližně 30 minut.

    Bešamelová omáčka

    Dále potřebujete bešamelovou omáčku, kterou budete jednotlivé vrstvy polívat. Připravte si:

     

    • 50 g másla
    • Sůl
    • 500 ml mléka
    • 50 g hladké mouky
    • Špetka muškátového oříšku

     

    Postup:

    Rozehřejte máslo v kastrůlku a za stálého míchání přisypávejte postupně mouku. Umíchejte světlou jíšku, do které nalijte odměřené množství mléka. Důkladně míchejte, aby nevznikly hrudky a omáčka se nepřipálila. Přidejte dle chuti sůl, pepř a muškátový oříšek a vařte za stálého míchání do zhoustnutí.

    Strouhaný sýr



    Mezi náplně počítáme i strouhaný sýr, který přijde mezi každou vrstvu lasagne. Ideální a nechutnější je kvalitní parmezán. Jako náhražku můžete samozřejmě použít jakýkoliv tvrdý sýr na strouhání.

    Dokončení a zapečení lasagne

    Teď, když máte připraveny všechny základní vrstvy, můžete přistoupit k samotnému závěru a dokončení tohoto výtečného pokrmu. Postupujte následovně:

    Zapékací nádobu vymažte máslem, tukem, nebo vyložte pečícím papírem.

    Na dno vložte první vrstvu těstovinových plátků lasagne, navrstvěte část masové směsi, zalijte bešamelovou omáčkou a posypte strouhaným sýrem.

    Přiklopte dalším plátem těstovin a postup opakujte ve všech vrstvách stejně.

    Poslední vrchní částí bude masová směs s bešamelem postrouhaná větší vrstvou sýru.

    Vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte do zlatova přibližně 45 minut.

    Lasagne na více způsobů

    Variant na přípravu lasagne je nespočet, záleží především na vás, čemu dáváte přednost. V oblíbených receptech se můžete setkat nejčastěji s vegetariánskými lasagne, špenátovými, žampionovými lasagne, nebo lasagne se sladkou náplní. Stejně je to i s omáčkou, klasickou bešamelovou můžete vyměnit za jemnou smetanovou, sýrovou či tvarohovou.

    Sladké tvarohové lasagne

    Pro milovníky sladkých pokrmů a moučníku, představíme variantu lasagne s tvarohem a ovocem. Podle chuti a aktuálních možností zvolte sami, jaké ovoce na prokládání těstovin použijete, vhodná jsou například jablka, banány, jahody nebo hrušky.

    Postup:



    Připravit plátky lasagne je už pro vás hračka.

    Tvarohová nádivka s ovocem – místo masového ragú si připravíte sladkou nádivku smícháním 1 tvarohu s 1 žloutkem a 2 balíčky vanilkového cukru, kterou budete klást společně s pokrájeným ovocem na nevařené plátky těstovin.

    Zalévat budete bešamelem s vanilkovou příchutí, který připravíte tak, že rozpustíte 100 g másla a uděláte z 2 lžic hladké mouky světlou jíšku, do které nalijete 500 ml studeného mléka a necháte úplně zchladnout. Pak přimícháte 250 ml vanilkového jogurtu.

    Sypat budete jednotlivé vrstvy drobenkou připravenou smícháním malého množství másla, 2 lžic hrubé mouky, 2 lžic moučkového cukru, trochy sekaných mandlových lupínků.

    Vrstvíme jako slané lasagne a zapékáme v předehřáté troubě asi 40 minut.

    Další článek


    Komentáře:

    Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

    Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.