Gratinované brambory jako příloha

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 14. 02. 2019 ,  0x

Gratinované brambory jako příloha

Máte pocit, že je to pořád jen rýže, těstoviny, bramborová kaše, knedlíky, hranolky a zase znova? Vymyslet kreativnější variantu přílohy, například pro slavnostnější události, je docela oříšek. Když k tomu ještě připočtěte fakt, že se jen tak nevejdete do vkusu a chutí všech, tak je před vámi přímo obří výzva. Vždy se najde někdo, kdo nejí tohle nebo tamto. Co takhle okouzlit vaše hosty něčím, co možná sice znají podle názvu, ale ve skutečnosti to nikdy nejedli? Řeč je o gratinovaných bramborech.


Co jsou gratinované brambory

Jak už bylo zmíněno, tento název už určitě většina z nás někdy postřehla, ale jen hrstka bude vědět, co se pod tímto honosným názvem vlastně skrývá. V podstatě se jedná o brambory nakrájené na tenoučké plátky, které jsou spojené smetanou nebo mlékem. Okouzlí vás chutí parmezánu nebo dokonce kombinací několika sýrů, ale především pak vůní tymiánu. Dokonale se hodí k pečenému kuřátku, k šťavnatému kousku grilovaného lososa, ale rozhodně nic nezkazíte ani jejich kombinací s hovězím steakem. Fantazii se meze nekladou, navíc brambory jako takové se hodí téměř ke všemu.

Seznam surovin na gratinované brambory

Vyrazte do vašeho oblíbeného supermarketu a nezapomeňte ani na jednu z následujících surovin. V případě, že ve vaší domácnosti zatím postrádáte zapékací mísu, určitě si jednu s většími rozměry pořiďte také.

  • 2 kg brambor
  • 5 stroužků česneku
  • Máslo
  • 2 střední šalotky
  • 2 kelímky tučné smetany
  • Hrst čerstvého tymiánu (lze nahradit sušeným, ale chuť není tak výrazná)
  • Sůl
  • Pepř
  • 30 g parmezánu
  • 90 g sýru Gruyère (zrající švýcarský sýr)

Pokud na pultech nenajdete tento sýr, Gruyère můžete nahradit ementálem, který se svou chutí lehce podobá tomuto švýcarskému sýru, avšak není tak výrazný.



Gratinované brambory – správný postup

Jakmile máte všechny ingredience doma, můžete přejít k samotné přípravě.



  • Nejdříve si předehřejte troubu na 150 ˚C
  • Jeden z 5 česneků rozkrojte na půl a vnitřní stranou protřete zapékací mísu.
  • Zbylé čtyři česneky, šalotky, nakrájený tymián a smetanu s trochou soli a pepřem vařte v hrnci na mírné teplotě po dobu 15–20 minut. Zvolte raději nádobí s nepřilnavým povrchem. Během vaření občas lehce zamíchejte. Vařte až do změknutí cibule i česneku.
  • Celou směs poté rozmixujte v kuchyňském robotu.
  • Jednotlivé plátky brambor naskládejte do máslem vytřené zapékací misky tak, aby se vzájemně překrývali. Až vyskládáte první polovinu, přelijte je polovinou uvařené smetanové směsi. Postup zopakujte.
  • Zapékací mísu zakryjte alobalem a pečte zhruba 60 až 70 minut.
  • Mísu vyjměte z trouby a vše posypte nastrouhaným parmezánem a sýrem Gruyère.
  • Vše opět zapečte na 5–10 minut.
  • Před servírováním nechte lehce vychladnout a servírujte s čerstvě nasekaným tymiánem.

Další článek


Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.