Dušená mrkev jako příloha

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 20. 12. 2018 ,  0x

Dušená mrkev jako příloha

Na mrkev a pokrmy z ní se pohlíží různě. Někteří si mrkev představí jako omáčku nevábné chuti a vůně, ale někteří si ji představují, jakou zdravou alternativu jídelníčku. A i když ji máte nebo nemáte rádi, přece jenom je to zelenina, co obsahuje opravdu velkou dávku vitamínů. Proto je dobré ji alespoň jednou za čas přiřadit do jídla. A co třeba v podobě přílohy?

Dušená mrkev jako příloha – recept

Mrkev si můžete koupit v obchodě v klasické nebo „baby“ podobě. V druhé podobě je mrkev menší, sladší a hodí se více jako příloha, jelikož se ani nemusí krájet, aby se dobře uvařila.

Pro ty, kteří nejí tak často zeleninu jako přílohu je dobré mrkev a jinou zeleninovou přílohu přidávat postupně. Uvařte si klasickou přílohu v podobě brambor a dále jen malé množství mrkve, aby byly spíše na chuť.



Ingredience:

  • 500 g mrkve
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce másla
  • trocha soli, petrželky nebo jiného koření

    Postup:

    Nejprve si očistěte mrkve. Pokud máte klasické velké mrkve, nakrájejte je na menší kousky, nudličky či kostky.

    Oloupejte si cibuli a nakrájejte ji na kostky.

    Rozpalte si hlubokou pánev či hrnec a přidejte 2 lžíce másla, na kterou dejte opražit do zlatova nejdříve cibuli, později přidejte mrkev.

    Přidávejte máslo dle potřeby.

    Následně nasypte na mrkve sůl či koření dle chuti. Výborně se například hodí čerstvá petrželka.

    Jakmile jsou mrkve lehce opražené, zalijte je vodou, aby byly všechny ponořené. Duste mrkve, dokud nejsou na skus jak to máte rádi.

    5 důvodů, proč jíst mrkev



    Pořád ještě nevíte, proč zařadit mrkev do vašeho jídelníčku? Možná vás přesvědčí těchto 5 důvodů.

    Mrkev posiluje imunitní systém – je totiž nabitá antioxidanty, stejně jako vitamíny. Obsahuje například vitamíny A, B1, B2, C, D, E, K. Také obsahuje hořčík, selen, jód, měď vápník a železo. Kromě zmíněných je v mrkvi obsažený také betakaroten.

    Tato kořenová zelenina není oblíbená jen kvůli sladké dobré chuti, ale zejména protože pomáhá s několika zdravotními neduhy a nemocemi jako je revma, zánět kloubů, střevních potíží, astmatu, při nemocech jater, a dokonce i pomocníkem v boji s rakovinou.

    Mrkev je výborná při dietách, jelikož obsahuje málo sacharidů. Zato je bohatá na vlákninu a látky, které podporují zdravé hubnutí.

    Z mrkve je možné si udělat krém nebo pleťovou masku. Má totiž hojící účinky, hojí jizvy a popáleniny.

    Zapomeňte na krémy s vysokým ochranným faktorem. Stačí když před opalováním sníte pár mrkví, třeba v podobě přílohy. Obsažený betakaroten se postará o hezké hnědé opálení.

    Další článek


    Komentáře:

    Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

    Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.