Česneková polévka jako od babičky
Přidal ivana33, dne 20. 07. 2018 , 0x
Oblíbená, rychlá a pomáhá při nachlazení – přesně taková je pravá česneková polévka od babičky. Už ony si uvědomovaly sílu a účinnost česneku v boji proti chřipce. Dnes víme, že za jeho magickou moc může allicin, který si dokáže poradit s počátečními chřipkovými zárodky v těle. Jak ale uvařit tu pravou česnekovou polévku, kterou znáte z dětství? A jak takový česnek působí na náš organismus? Přesně tyto otázky si zodpovíme v dnešním článku.
Blahodárný česnek
Původní česnek se začal pěstovat ve střední Asii, konkrétně v oblasti dnešního Mongolska. Odtud se brzy dostal do Číny, Egypta a dalších civilizací, až doputoval i do Evropy. Léčivé účinky česneku byly známy už v Egyptě, takže se otrokům stavějícím pyramidy a vojákům dával jako příděl k jídlu, aby byli zdraví
Pokus Louise Pasteura
Tento biolog udělal v roce 1858 experiment, ve kterém umístil stroužky česneku do Petriho misky s bakteriemi. V místech, kde se v misce nacházel česnek, byly bakterie zabity. Ověřil tak, že má česnek antibakteriální schopnosti.
Působení česneku na organismus
Jakmile česnek začneme krájet, uvolňuje se v něm účinná látka – allicin. Ta nejenže pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, ale také zabraňuje vzniku krevních sraženin. Kromě toho dokáže zničit mnoho bakterií a virů, takže je česnek účinným bojovníkem proti chřipce a nachlazení.
Mimo allicin obsahuje česnek i vitamín A, B, C, vápník, jód, selen a další užitečné látky. Navíc podporuje obranyschopnost organismu, látkovou výměnu, sexuální výkonnost, snižuje stres a riziko rakoviny. Česnek je znám nejen pro své antiseptické a antibiotické účinky, ale i pro ničení parazitů ve střevech a pro celkové zdraví zažívacího traktu.
Organicky pěstovaný česnek má silnější antibakteriální účinky, z toho důvodu se často doporučuje si vypěstovat vlastní paličky česneku.
Česneková polévka jako od babičky – recept
Nyní se dostáváme k samotným surovinám a receptu.
Doba trvání:
- 25 minut
- Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 cibuli
- 3-4 stroužky česneku
- 1 kostku hovězího bujónu
- 4 brambory
- 1 mrkev
- 1 petržel
- Menší kousek celeru
- 1 vajíčko
Podle chuti přidáme:
- Sůl
- Mletý pepř
- Drcený kmín
- Majoránku
- Prolisovaný česnek
- Na ozdobení:
- Nastrouhaný sýr
- Tvrdé usmažené kostičky chleba
Recept:
Oloupejte si malou cibuli, česnek, zeleninu a brambory. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek na plátky či prolisujte, zeleninu nakrájejte na kostičky nebo ji můžete nastrouhat, aby se lépe zahustila polévka.
Poté, co jste nakrájeli všechnu zeleninu, rozehřejte si hrnec s přidanými kousky sádla. Následně přidejte nakrájenou cibuli, kterou nechte zesklovatět. Přidejte česnek, mrkev, petržel a celer a krátce smažte do změknutí zeleniny.
Jakmile zelenina změkne, zalijte horkou vodou nad úroveň zeleniny. Do tohoto základu přidejte brambory, kostku bujónu a polévku osolte, opepřete a přidejte drcený kmín.
Polévku vařte do změknutí brambor a pak přidejte prolisovaný česnek až do ostré chuti, kterou požadujete. Pro silnější česnekový efekt můžete přidat další tři prolisované stroužky česneku.
Přidejte do česnečky drhnutou majoránku, vše zamíchejte, a ještě lehce povařte rozkvedlané vajíčko.
Než budete polévku podávat, upečte si kostičky tvrdšího chleba na sádle, nastrouhejte si sýr a pak si vše podle chuti nasypte do talíře s polévkou.
Dobrou chuť!
Komentáře:
Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.