Červená čočka jako příloha
Přidal ivana33, dne 22. 09. 2018 , 0x
Tento druh čočky začíná být stále víc populární, ať už v mnoha restauracích a bistrech, které se snaží udržet krok s moderní dobou, tak i v běžných domácnostech, kde se klade důraz na zdravý životní styl. Ovšem, co si počít, když s červenou čočkou teprve začínáme?
Červená čočka a její neuvěřitelně rychlá příprava
Kromě toho, že červená čočka jako jediný druh luštěniny nenadýmá, má ještě daleko více prvenství. Jedním z nich je doba její přípravy. Červenou čočku zvládne opravdu každý. Na samotné uvaření vám postačí zhruba 10 až 15 minut, v závislosti na tom, zda ji chcete spíše tvrdší nebo měkčí. Určitě stojí za zmínku i fakt, že červenou čočku není třeba předem namáčet, což ji samozřejmě přidává další bonusové body za jedničku mezi luštěninami.
Místo hlavního chodu příloha
Ačkoliv z červené čočky snadno připravíte hlavní chod, lze ji využít i jako zdravějšího zástupcebrambor, rýže či jiných příloh, které s oblibou přidáváme ke všemožným osvědčeným receptům. Nutriční specialisté a ostatní odborníci z oblasti stravování a vyváženého životního stylu dokonce vřele doporučují tento druh luštěniny jako ideální přílohu k masu, rybám či vegetariánským pokrmům. Po jejím samotném uvaření ji stačí hodit na pánev s trochou olivového nebo kokosového oleje a přidávat zeleninu a bylinky, co hrdlo ráčí. Fantazii se meze nekladou a červená čočka chutná výborně téměř s čímkoliv.
Červená čočka se špenátem
Jednou z variant, jak připravit tuto luštěninu, je její kombinace s dalším zdravým pomocníkem v kuchyni, tedy špenátem. Samozřejmě je vždy lepší sáhnout po tom listovém, který je dnes už k dostání ve většině supermarketech. Jaké suroviny tedy potřebujete na přípravu této variace?
- červenou čočku
- listový špenát
- vodu
- dva stroužky česneku
- sůl
- pepř
- olivový olej
Jednoduchý postup, a ještě jednodušší servírování!
Jakmile si seženete těchto pár surovin, můžete začít.
- Čočku nejdříve několikrát důkladně propláchněte studenou vodou a pak ji dejte do hrnce, ve kterém ji budete vařit. Přidejte vodu v poměru 2:1. Vodu nesolte a vše přiveďte k varu.
- Teprve po 5 minutách přidejte sůl, čočku promíchejte a nechte jen mírně dovařit po dobu následujících 5 minut. A je hotovo. Moment, a co špenát?
- Listy jsou většinou již předem omyté, ale pro větší klid v duši, je můžete znova opláchnout.
- V případě, že v hrnci zbyla ještě trocha vody, klidně ji vylejte a přidejte dle vlastního uvážení hrstnebo dvě omytých špenátových listů.
- Na mírné teplotě vše několikrát promíchejte, můžete přidat olivový olej, sůl i pepř.
- Ke konci přidejte prolisované dva stroužky česneku, opět vše promíchejte, nechte spojit jednotlivé chutě a je hotovo.
K čemu servírovat červenou čočku
Pokud s touto luštěninou teprve začínáte, určitě budete tápat, k čemu ji podávat. Červená čočka jako příloha se hodí k nepřebernému množství potravin. Ideální je ve spojení s grilovaným plátkem lososanebo jinou rybou, ale nezklame vás ani v kombinaci s přírodními plátky kuřecího, krůtího nebo ostatními druhy mas.
Komentáře:
Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.