Buchty jako od babičky

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 12. 02. 2019 ,  0x

Buchty jako od babičky

V dnešní době je to samý cheesecake, čokoládový mousse nebo crème brûlée, jenže kam se hrabou tyhle moderní laskominy ve srovnání s cukrářským uměním každé správné babičky. Kdo by v naší zemi neznal to kouzlo provoněného bytu, chladnoucí pekáče buchet na verandě nebo třeba Eliščiny buchty ze známé pohádky Zdeňka Trošky, po kterých se mohli doslova utlouct nejen čertík s hastrmanem. Teď je moderní vracet se k tradicím, takže pokud chcete být cool, natrénujte tento recept na pravé babiččiny povidlové buchty.

Kterou náplň na buchty zvolit

Pokud s Honzovými buchtami teprve začínáte, určitě je ze začátku dobré stanovit si poněkud konkrétnější cíl. Tajemství voňavého pekáčku není jenom v samotném těstě. Každý z nás sníme o něčem jiném. Někdo miluje tvarohovou náplň, další z nás se můžou zbláznit z makových buchet a ostatní zvolí ty tradiční povidlové. Až ve chvíli, kdy si budeme v pečení jisti sami sebou, můžeme zamachrovat a během jedné várky napéct hned trojkombinaci tvarohu, máku i povidel, ovšem to chce ještě čas. V našem receptu však zvolíme osvědčenou klasiku, která je zároveň tou nejjednodušší volbou – povidla.



Jakou buchtu? Inspirace

Suroviny na babiččiny buchty



Ať už si vybereme jakýkoliv recept na všemi známé a téměř uctívané české buchty, ingredience, které v něm najdeme, se většinou nemění. Z našeho oblíbeného obchodu bychom rozhodně neměli odcházet bez těchto surovin:

  • Hera na pečení
  • hrubá mouka (500 g)
  • sůl
  • droždí
  • cukr krupice (80 g)
  • mléko (2,5 l)
  • vejce (2 ks)
  • citróny (2 ks)
  • a samozřejmě povidla (hrušková, ovšem nejlepší jsou stejně ta švestková).

Jak upéct ty nejlepší buchty

Když už máte doma všechno potřebné, můžete se konečně pustit do samotného postupu. Nejdříve ze všeho sáhněte po surovině, bez které se neobejde téměř žádné pečení – droždí. Jednu kostku, cca 30 g, si nadrobte do větší misky, dále přidejte polévkovou lžíci cukru krupice, misku uchopte do ruky a krouživým pohybem tuto směs míchejte, dokud se vše nerozpustí. Poté přidejte 120–130 ml teplého mléka, 150 g hrubé mouky a vše nechejte vykynout. Než se tak stane, zhruba za 10 až 15 minut, věnujte se další části.

Co dělala babička, než těsto vykynulo…?

Ano, ano, babičky nikdy nezahálí a během toho, co těsto kyne, rozhodně nekontrolují svůj facebookový nebo instagramový profil. Je čas vzít další mísu a v ní smíchat 70 g cukru krupice, 350 g hrubé mouky a 120 ml mléka. Dále přidejte sůl, asi ¼ čajové lžičky, 2 vaječné žloutky a nastrouhanou kůru z jednoho citrónu. Je důležité, abyste citrón předem dobře omyli. Ideální ovšem je, pokud se stane zázrak a vy někde v supermarketu narazíte na takový, který není chemicky ošetřený. Do této směsice přidejte obsah první misky a vše hněťte, dokud si nevytvoříte krásné hladké těsto. I když jsme zhýčkaní kuchyňskými roboty, kouzlo je prý v tom, propracovat těsto rukama. Jakmile jste hotoví, vše nechejte pod utěrkou na půl hodiny odpočinout, pak vše znova uhněťte a opět těsto uložte ke spánku na dalších 30 minut.



Plnění buchet

Během zbývající půlhodinky si alespoň můžete uklidit všechen ten nepořádek v kuchyni. Jakmile je těsto konečně správně vykynuté, rozdělte si ho na 15 stejných dílků. Každý dílek roztáhněte, naplňteobrovskou lžící povidel a opět pečlivě zabalte, aby povidla během pečení neunikla ven. Než je ovšem začnete skládat do připraveného pekáčku, musíte ho pořádně vymazat máslem. Všechny buchty pak do něj rovnoměrně naskládejte těsně vedle sebe a pro jistotu je ještě nechte na 30 minut odpočinout. Než je pak dáte do trouby, předehřejte si ji a hotové buchty pak pečte zhruba půl hodiny na 180 ˚C, samozřejmě dozlatova. Upečené babiččiny buchty nezapomeňte pocukrovat moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Další článek


Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.