Bramboráky jako od babičky

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 9. 02. 2019 ,  0x

Bramboráky jako od babičky

Bramborák je oblíbený tradiční pokrm známý snad všemi národy. Připravuje se, jak sám název vypovídá, z brambor. K nim přidáte ještě pár obyčejných běžně doma dostupných ingrediencí a vznikneto nejprostší a nejjednodušší jídlo, kterým nepohrdne žádný strávník. Vyzkoušejte náš osvědčený recept na nejlepší bramboráky podle receptu našich babiček. Zaručujeme, že se po nich zapráší.

Krajové názvy



Každý kraj, jiný mrav. Tak přesně tohle pořekadlo platí i pro obyčejný bramborák. Každý připravuje tyto placky ze strouhaných syrových brambor podle svých zvyklostí a chutí. Stejně tak existuje nespočet různých pojmenování pro tento pokrm. Asi nejstarším názvem, který se stále často používá, je cmunda. Další názvy, se kterými se můžete setkat, jsou:

  • Kostrbáče
  • Smrazky
  • Křapáč
  • Kramflek
  • Bramborka
  • Placek
  • Prskanec
  • Škramplata
  • Vošouch

Možná i vy máte svůj vlastní název, který jste převzali od svých babiček a prababiček.

Sádlo v hlavní roli



Bramborák se připravuje ze strouhaných syrových brambor, smaží se tenká vrstva těsta na tuku do křupavých, zlatých placiček. Podstatou neobyčejné chuti je sádlo. Je totiž obrovský rozdíl v tom, zda placičky smažíte na běžném oleji, nebo na klasickém poctivém domácím sádle. Zapomeňte pro tuto chvíli na štíhlou linii a hladinu cholesterolu a vychutnejte si tuto smaženou dobrotu s chutí a bez výčitek. Bramborák se podává teplý, samostatně, ale je také výborný jako příloha k masu a omáčce.

Babiččin bramborák, co si připravit

Na základní těsto budete potřebovat:

  • 1000 g syrových brambor
  • 2 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • Sůl, pepř, špetka drceného kmínu
  • 1 lžíce majoránky
  • 5 stroužků česneku
  • 50 ml smetany
  • Sádlo na smažení

Postup:

Syrové brambory okrájejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Brambory mohou být jakékoliv. Nezáleží na tom, jestli jsou žluté, červené, rané nebo pozdní, ani na tom, jaký je to varný typ. Vymačkejte a odlijte přebytečnou vodu.

  • Mírně ohřejte smetanu a přelijte jí na vymačkané brambory. Smetana dá placičkám jemnou chuť a brambory nezhnědnou.
  • Přidejte vejce a důkladně vmíchejte do brambor.
  • Dle chuti nasypte sůl, pepř, majoránku, kmín a prolisovaný česnek.
  • Zahustěte moukou do tahavé konzistence.
  • Rozpalte na pánvi nebo v lívanečníku sádlo a lžící tvořte tenčí placičky, které osmahněte z obou stran dozlatova. Sádlo udělá právě onu křupavost a křehkost.
  • Pokud nemáte rádi mastné, můžete hotový bramborák na chvíli vložit do papírových utěrek nebo ubrousků a přebytečný omastek tak nechat vsáknout.

    V jednoduchosti je úspěch



    Takto prostě a jednoduše vařily bramboráky naše babičky. Tento pokrm, ač se zdá být laciné a obyčejné jídlo, vyniká svojí skvělou chutí, snadnou přípravou a rozhodně nikoho neurazí.

    Nespočet variant

    Pokud se vám babiččin bramborák bude zdát přeci jen trochu nudný a fádní, nebo chcete vyzkoušet něco nového, přidejte dle své fantazie k základnímu těstu další ingredience. Bramboráky můžete plnit masem, sýrem či zeleninou, variant je tolik a úspěch je vždy zaručen.

    Jaké jsou další možnosti vhodné na ozvláštnění klasického bramboráku:

    Cukeťák – brambory, nebo jen jejich část, lze nahradit, strouhanou syrovou cuketou. Těsto i hotová placka je více vláčná a vlhká.

    Cmunda po kaplicku – každý jistě zná tuto velice oblíbenou variantu základního bramborákového těsta, ke kterému přidáte dušené zelí a uzené maso.

    Někdo rád přidává do těsta cibuli, uzeninu, mrkev, celer, baklažán, koření či další pochutiny. Nebojte se popustit uzdu své fantazii a otevřít nové možnosti chuťovým pohárkům.

    Sladká varianta bramboráku



    V některých zemích je rozšířená i sladká varianta bramboráku. V tomto případě se do těsta nepřidává česnek ani koření. Vyzkoušejte usmažené placičky potřít ovocnými povidly, posypat cukrem, případně polít smetanou. Tyto kombinace také určitě stojí za vyzkoušení.

    Další článek


    Komentáře:

    Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

    Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.