Aperol špric – Jak ho namíchat
Přidal ivana33, dne 26. 08. 2018 , 0x
Ačkoliv se nám zdá, že osvěžující letní koktejl či aperitiv pod originálním názvem Aperol spritz přišel i k nám do Česka teprve nedávno, historie tohoto smyslného nápoje s nepříliš vysokým procentem alkoholu, sahá mnohem dále. Psal se rok 1950, kdy Aperol špric ve své současné podobě poprvé spatřil světlo světa. Jen málokdo ještě neochutnal tento osvěžující, chuťově výrazný a lehce nahořklý alkoholický nápoj. Většina z nás se ovšem pídí po správném postupu, jak ho namíchat.
Nákupní seznam pro přípravu Aperolu
Češi jsou hlavičky hloubavé a našli si cestičku k vlastním, a především levnějším způsobům, jak Aperol špric namíchat. Ovšem pokud chceme tento letní skvost připravit podle originální receptury, nejdříve potřebujeme nakoupit ty správné suroviny. Obrovskou výhodou tohoto drinku s nezaměnitelnou barvou je velice krátký soupis jednotlivých surovin. Co potřebujeme? Nákupní seznam je velmi stručný:
- Aperol
- Soda
- Led
- Pomeranč
- Prosecco
Jak udělat originální Aperol špric
Dobrou zprávou je, že tento oblíbený drink si můžeme namíchat v pohodlí domova a nejsou k tomu potřeba schopnosti profesionálního barmana. Namíchání samotného aperitivu by určitě měl předcházet nákup jednotlivých ingrediencí dle výše uvedeného seznamu. Dále pak potřebujeme větší sklenici na víno a případně barevné brčko pro lepší výsledný efekt. Jdeme na to!
- Sklenici na víno naplníme ze 2/3 kostkovaným ledem.
- Nalijeme jeden díl sody.
- Dále přidáme tři díly Prosecca.
- A na závěr 2 díly Aperolu.
- Krouživým pohybem smícháme jednotlivé ingredience.
- Nesmíme zapomenout přidat plátek pomeranče a případně kratší brčko.
Jak naměřit jednotlivé ingredience
Je nesmírně důležité, abychom zachovali přesnou míru jednotlivých surovin. Určitě si teď kladete otázku, jaké je přesné množství jednotlivých surovin, aby výsledná chuť Aperol špricu byla ta pravá. Správný poměr vyjádřený v centilitrech je následující:
- 6 cl Prosecca
- 2 cl sody
- 4 cl Aperolu.
Levnější varianta Aperol špricu
Hned na začátku se už objevila zmínka o poněkud levnější variantě tohoto letního aperitivu, avšak rozhodně se nejedná o správný postup, a tudíž i výsledný efekt nestojí za příliš velký potlesk. Čím se dají nahradit jednotlivé ingredience? Na pultech supermarketů se kupříkladu objevují levnější varianty Aperolu, které sice vypadají barevně velmi podobně, avšak chuťově se liší. Lze je použít jako alternativu, která se do jisté míry podobá originálu. Prosecco se často nahrazuje levnějším vínem či populárním šampusem. Nakonec tady máme sodu, místo které se ve většině domácnostech bohatě leje do sklenice obyčejná kohoutková voda. Fantazii se meze nekladou. Je pouze na nás, jaký konečný výsledek nás skutečně uspokojí.
Komentáře:
Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.