Rýže basmati - Jak se vaří?

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 9. 03. 2019 ,  0x

Rýže basmati - Jak se vaří?

Není rýže jako rýže, především druh basmati je velmi oblíbený typ této přílohy nejen mezi šéfkuchaři vyhlášených restaurací, ale i v běžných českých domácnostech. Avšak čím se liší od ostatních druhů rýže? Především jde o její specifické aroma a delikátní oříškovou chuť. Tuto skutečnost potvrzuje i její název, který pochází stejně jako samotná rýže basmati z Indie. Skládá se ze dvou částí „bas” a „mati” a jejich význam můžeme přeložit jako „aromatický”. Druhým důvodem, proč je dobré zvolit právě basmati než jakoukoliv jinou rýži, je skutečnost, že nám nabízí perfektně vyvážené množství vitamínů, minerálů, proteinů, sacharidů a zároveň je jednou z nejméně tučných rýží vůbec. Je tak správnou volbou i pro ty, kteří jsou na redukční dietě, a dokonce i pro diabetiky.

Její příprava vyžaduje trénink

Možná si říkáte, že ten správný postup, jak uvařit rýži basmati, zná jen indický národ a v našich podmínkách je to takřka nemožné. Opak je pravdou. Rýži basmati si může uvařit kdokoliv z nás v pohodlí svého domova. Perfektně uvařená je tehdy, pokud je jemná, nadýchaná a každé jedno zrníčko je dokonale oddělené. Zní to jako nadlidský úkol, ale přesto ho lze splnit. Pokud se vám to nepodaří hned na poprvé, nevěště hlavu, s basmati rýže mají trému i ostřílení profíci.



Jak má vypadat správně uvařená basmati

Ti, kteří mají méně zkušeností s vařením, si teď určitě říkají, že je to přeci jedno a že rýže vypadá vždy naprosto stejně. Avšak milovníci vaření se jistě pídí po tom, jaký že je její správný vzhled a konzistence. Pojďme se podívat na její osvědčenou přípravu krok po kroku.

  • Hrnek rýže basmati nasypte do misky, osolte ji a celou ji zalijte vodou. Poté nechte na 20 minut odstát.
  • Vodu vylejte a rýži propláchněte studenou vodou.
  • Společně s vodou v poměru 2:1 vše dejte do hrnce a přikryjte ho pokličkou.
  • Rýži přiveďte k varu. Celková doba vaření je 10 až 12 minut. Pokličku dejte pryč. Hrnec stáhněte a nechte na 5 minut odpočinout.
  • Poté ji vidličkou lehce promíchejte a můžete podávat.

    5 osvědčených tipů na dokonalou basmati rýži

    Kupujte jen kvalitní druhy této rýže. Basmati se pěstuje v již zmíněné Indii nebo případně v Pákistánu. Zemi původu označenou na obalu berte jako klíčovou informaci.

    Rýži před vařením propláchněte. Zajistíte tak, že nebude nepříjemně lepkavá.

    Jakmile je rýže v hrnci, osolte ji ještě předtím, než do hrnce nalejete vodu. Rozhodně ji nevařte po jejím dovaření, snadno se vám může stát, že ji přesolíte.

    Správnou přípravu basmati rýže nezaměňujte s vařením těstovin. Jedná se o dva naprosto odlišné postupy.

    Rýži nezapomeňte přikrýt pokličkou. Jedná se o běžnou školáckou chybu. Přesto i na pokličce záleží.

    Další článek


    Komentáře:

    Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

    Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.