Punčové řezy jako z cukrárny

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 12. 03. 2019 ,  0x

Punčové řezy jako z cukrárny

Punčové řezy patří mezi nejznámější a velmi oblíbené zákusky, které nesmí chybět v žádné cukrárně. Možná vás překvapí jejich snadná příprava, vyrobit je zvládne úplně každý, kdo má trochu času a chuť se pustit do pečení. Stačí mít jen správný odzkoušený recept a punčák „jako z cukrárny“ je na světě.

Co je potřeba na punčové řezy

K výrobě toho chutného barevného punčáku budete muset postupně upéct celkem 5 plátů. To vám zabere nejvíce času, proto si pláty můžete připravit i den dopředu. Pláty se pečou na plechu a vrství se na sebe.

  • 3 světlé pláty
  • Na každou 1 placku budete potřebovat:
  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 4 lžíce teplé vody
  • 2 obarvené růžové pláty

Na každou 1 placku budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 lžíce teplé vody
  • Červené barvivo na obarvení

    Punčový roztok



    500 ml vody

    500 g cukru krupice

    5 g jakéhokoliv ovocného sirupu

    Šťáva z jednoho citronu

    Rum podle chuti, 1 velký panák

    Marmeláda na promazání

    Ideální je domácí rybízová marmeláda, ale výtečně bude chutnat i meruňková.

    Citronová poleva

    Hotový punčový řez se potírá citronovou polevou, je možné pocákat ho rozehřátou čokoládou. Na potření řezů o velikosti plechu potřebujete:

    • 300 g cukru moučka
    • 3 lžíci citronové šťávy
    • 3 lžíci vlažné vody

      Jak udělat punčové řezy?

      Nejprve upečte postupně všechny pláty těsta. Připravte si plech vyložený pečícím papírem a rozpalte troubu na 180°C.

      Cukr a vajíčka vyšlehejte do pěny. Šlehat můžete celá vajíčka, není třeba oddělovat žloutky od bílků. Šlehání však neuspěchejte a dejte mu dostatek času.

      Přidejte vlažnou vodu a mouku smíchanou s kypřícím práškem.

      Při pečení růžových plátů, přidejte pár kapek barviva do vajec a postupujte výše uvedeným způsobem.

      Každý plát pečte v předehřáté troubě asi přibližně 20 – 25 minut.

      Hotové pláty sejměte z plechu a z mírně vychladlé placky opatrně stáhněte pečící papír. Všechny pláty nechte úplně zchladnout.

      Punčový roztok

      V mezičase si připravte punčový roztok. Všechny ingredience smíchejte a provařte, dokud se cukr úplně nerozpustí.

      • Začněte vrstvit
      • Začněte vrstvit jednotlivé pláty následujícím způsobem:
      • Začněte prvním světlým plátem a potřete ho zavařeninou. Na něj položte růžový plát, který polijte rovnoměrně částí punčového rozvaru.
      • Druhý světlý plát natřete zavařeninou a položte na růžový právě tou natřenou plochou. Po té natřete i vrchní stranu tohoto světlého plátu marmeládou. Opět položte růžovou placku a polijte punčem.
      • Položte poslední třetí světlý plát, stejným způsobem natřený pouze ze spodní strany. Vrch zůstane suchý.
      • Celý navrstvený řez zakryjte plechem a zatižte například mlékem, moukou či knihou. Takto nechte alespoň 3 hodiny.
      • Vymíchejte polevu



        Mezi tím vymíchejte citronovou polevu. Vodu s citronem nalijte do misky a postupně zašlehávejte cukr, který nejdřív prosejete přes cedník. Důkladně míchejte, dokud nevznikne hustá hladká poleva. Pokud chcete, aby poleva byla lehce růžová, přidejte kapku barviva, nebo malinového sirupu.

        Dokončení řezů

        Hotovou polevu natřete na řezy a nechte ztuhnout. Nakonec můžete dozdobit a polít proužky čokolády dle vlastní fantazie. Dobrou chuť!

        Další článek


        Komentáře:

        Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

        Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.