Mřížkový tvarohový koláč jako od babičky

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 20. 03. 2019 ,  0x

Mřížkový tvarohový koláč jako od babičky

Mňam! Kdo by neznal ten voňavý a nadýchaný tvaroháč s křupavým těstíčkem ve tvaru mřížky nahoře? Tenhle osvědčený dezert zná snad úplně každý, avšak ne každý ho s přehledem upeče. Naše milované babičky volí tradiční hranatý plech, aby byla koláče pořádná porce. Co takhle tenhle vynikající a lahodný zázrak českých kuchyní ještě pozvednout o příčku výš a dát mu design á la american pie? Kulatý tvar zapékacích nádob i pekáčků teď frčí. Pokud chcete být trendy i vy, poohlédněte se po tomto kruhovém vybavení pro správné hospodyňky i vy a pak už jen následujte krok po kroku níže uvedený návod, jak upéct mřížkový tvarohový koláč jako od babičky.

Tvaroháč s mřížkou zvládne každý

Mřížkovaný efekt vypadá rozhodně efektivně. Možná se obáváte, že je to pracný a časově náročný recept, ale nebojte, opak je pravdou. Tenhle recept zvládnou i ti méně zkušení a až ho budete zvládat levou zadní, můžete zkusit i jeho další známé varianty. Co takhle mřížkovaný koláč s rybízovou marmeládou anebo jablečný se skořicí? Postup bude vždy téměř totožný. Stačí lehce obměnit některé suroviny a bude z vás mistr cukrář.



Suroviny na babiččin mřížkový koláč

Některé dezerty vyžadují nespočet ingrediencí, které navíc často nenajdeme ani v našem oblíbeném supermarketu. U tvarohového koláče se těchto patálií obávat nemusíte. Seznam potřebných surovin je velmi krátký a zaručeně je najdete v každém obchodě.

Na pekáček mřížkového koláče s tvarohem budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g hery na pečení (eventuálně másla)
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

A dále pak na náplň:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 80 g moučkového cukru
  • 180 ml zakysané smetany
  • 1 žloutek

    Babiččin tvarohový koláč – postup

    Jakmile si nakoupíte veškeré suroviny a samozřejmě i kulatý pekáč, můžete se pustit do pečení.

    Prvním krokem je téměř vždy předehřátí trouby. U mřížkového koláče tomu nebude jinak, takže si ji zapněte na 180˚C a než si nachystáte všechno ostatní, bude dokonale předehřátá.



    Nyní se můžete pustit do přípravy náplně. Všechny výše uvedené suroviny smíchejte v míse a pomalinku a do hladka ušlehejte metličkou nebo tyčovým mixérem.

    Teď je na řadě těsto. Opět smíchejte všechny ingredience, tentokrát ty, které jsou určené právě na těsto. Tip: Do správného uhnětení těsta se pusťte rukama. Přesně takhle to dělávaly naše babičky. Je to sice pracnější, ale výhod to má celou řadu. Nejen, že výsledek bude ještě chutnější, ale zároveň si i zacvičíte.

    • Jakmile je těsto krásně hladké, dejte ho lehce vychladit do ledničky na cca 15 minut.
    • Poté těsto vyjměte a rozdělte si ho. 3/4 použijte na korpus a zbytek si odložte na pozdější přípravu mřížky.
    • Větší část těsta rovnoměrně roztáhněte na předem máslem vymazaném pekáčku. Pozor! Nezapomeňte vymazat i strany!
    • Začněte od rovné plochy a pak ho postupně vrchovatě vmáčkněte i do stran, aby se vám udělal křupavý okraj všude kolem. Vytváříte pomyslnou nádobu, do které později nalijete náplň.
    • Na těsto rovnoměrně nalijte předem připravenou náplň.
    • Ze zbylého těsta rukama vyválejte válečky, ze kterých vytvoříte mřížku. Přebytečné těsto odkrojte nožem a celou mřížku pečlivě, ale zlehka položte na hotové těsto zalité náplní.

      A koláč je hotový!

      Nyní je trouba ideálně vyhřátá. Pekáček s nachystaným těstem, náplní i efektní mřížkou dejte do trouby a pečte na 180 ˚C po dobu zhruba 40 minut. Jakmile je hotovo, stačí lehce posypat moučkovým cukrem, uvařit dobrou kávu a svolat celou rodinu. Tradiční tvarohový koláč jako od babičky rozhodně nikdo neodmítne. Domácí pečení je totiž vždycky nejchutnější! Dobrou chuť!

      Další článek


      Komentáře:

      Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

      Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.