Kuřecí játra jako minutka

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 12. 04. 2019 ,  0x

Kuřecí játra jako minutka

Pokud si chcete připravit rychlý, chutný a zároveň zdravý oběd, sáhněte po játrech. Tyto vnitřnosti vám dodají sílu, doplní vám vitamíny a posílí imunitu. Příprava navíc není vůbec složitá, proto ji s následujícím receptem zvládne každý. Nechybí ani praktické informace o výběru čerstvých jater a jejich prospěšnému obsahu.

Jaká játra vybrat

Játra patří společně s ledvinkami, srdcí a žaludky mezi vnitřnosti. V současné době je kuchyně plná variant jater, kromě klasických vepřových a kuřecích. Na pultech se objevují játra telecí, jehněčí, zvěřinová, skopová, a dokonce i rybí, např. z tresky.



Kuřecí, vepřová, telecí a jehněcí játra jsou velmi jemná, a tak se nejvíce hodí jako minutka.

Pro přípravu knedlíčků do polévky jsou nejlepší játra hovězí a jako delikatesu si můžete dát játra husí, které se nyní nejčastěji objevují v podobě husí paštiky na Svatomartinských slavnostech. Husí játravšak konzumujte nejméně často, jelikož obsahují největší procento tuku ze všech možných druhů.

Fámy o játrech

Odpůrci jater a vnitřností obecně na konzumaci jater namítají, že se jedná o škodlivou potravinu, jelikož slouží k čištění organismu od škodlivých látek a tyto látky v nich podle něj zůstávají. Je to však fáma čili to není pravda, neboť jsou játra naopak zdravá, a proto se jejich konzumace dle odborníků rozhodně doporučuje.

Co játra obsahují

Játra jsou bohatým zdrojem bílkovin, železa, vitamínu A, B, D, mědi, zinku či lecitinu.

Obsahují však velké množství cholesterolu, proto by si na jeho konzumaci měli dát pozor ti, co mají cholesterolovou dietu.

Kvůli velkému obsahu vitamínu A by těhotné ženy játra jíst neměly.

Pro zdravé konzumenty jsou však játra prospěšná, pokud si je dají zhruba dvakrát do měsíce.

Jaká játra koupit



Kupujte výhradně čerstvá játra. Jsou totiž mnohem náchylnější na zkažení než jiné potraviny. Pokud vidíte na řeznickém pultu játra, která jsou na povrchu mokrá a lesklá, jsou rozhodně čerstvá.

Předpřipravení jater na smažení či dušení

Před jakýmkoliv vaření či dušení játra důkladně omyjte přes síto a odstraňte na kousku případné blanky.

Játra předem nesolíme, jelikož by mohla ztvrdnout. Proto si posolení nechejte až na konec tepelné úpravy.

Oproti jiným masovým pokrmům se dělají játra rychle, takže si recept můžete připravit i při nedostatku času.

I když jsou játra vnitřnosti, není třeba je při smažení přepalovat jen aby byla dostatečně osmažená. Pro správnou tepelnou úpravu postačí, když při rozkrojení budou játra uvnitř lehounce narůžovělá.

Pokud játra přepálíte, budou tvrdá a suchá, což samozřejmě nechcete.

Recept: Kuřecí játra jako minutka

Připravit si játra za krátký časový úsek není nijak náročné. S následujícím receptem to zvládne každý.

Suroviny:

  • 500 g kuřecích jater
  • 2 větší cibule
  • 1 malá lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžíce sádla
  • Špetka soli
  • Trocha pepře a majoránky

Postup:

Nejprve si připravte cibuli. Nakrájejte ji na kostičky a osmažte ji dozlatova na rozpálené pánvi.

Připravte si játra na menší kousky, jak je vám libo a dejte je hned po zlatavé cibuli smažit zhruba na 15 minut.

Aby se játra smažila zdravěji a měli jste jistotu, že se opečou i uvnitř, přiklopte pánev pokličkou.

Nezapomeňte, že se játra před smažením nesolí, neboť by ztvrdla.

Pokud se vám během smažení vytratí šťáva, podlijte játra vodou. Nakonec přidejte do šťávy hořčici, pepř a majoránku, a ještě chvíli nechte játra ve směsi restovat.

Podávejte s rýží či pečivem.

Další článek


Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.