Jaké maso na vepřo knedlo zelo a jak jej připravit?

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 3. 04. 2019 ,  0x

Jaké maso na vepřo knedlo zelo a jak jej připravit?

Máte čas i chuť si uvařit něco z receptů pravé české kuchyně? Co takhle vyzkoušet tradiční recept na vepřo knedlo zelo? Každý si tento národní recept rád vychutná, i když průkopníci a zastánci zdravé kuchyně by nesouhlasili. Maso se totiž dělá vepřové, zelí se zahuštěním a knedlíky v jakékoli podobě zrovna dietním obědem. Pro jeho chuť je ale oblíbený po celé České republice. Pokud tento recept ještě neznáte, v následujícím článku se dozvíte vše potřebné. Například jak naložit maso před samotným pečením, jaké maso vybrat, aby bylo pečené co nejlepší a jak připravit knedlíky i zelí.

Nejprve maso



Na řeznických pultech je v současné době mnoho druhů masa. K tradičnímu receptu však jednoznačně patří to vepřové. A u vepřo knedlo zelo zároveň platí i to, že tlustější kusy masa jsou lepší než libové. Libové maso by totiž potřebovalo častěji podlévat a bylo by rychle suché. Maso na vepřo knedlo zelo má být spíše vláčné, až rozpadající se, proto je nejlepší zvolit nějaký prorostlý kousek masa. Tím nebude maso po upečení suché.

Pokud se vám však opravdu zdá, že je na masu tuku více, než je vám libo, jednoduše tyto blanky odstraňte ostrým nožem.

Suroviny na maso:

  • 1,5 kg masa – vepřová pečeně či krkovička
  • 1 větší cibule
  • Sůl
  • Kmín

Postup:

Maso se bude nejlépe péct v nějakém hlubokém pekáči. Do něj přidejte nakrájené cibule, tak, aby byla spodní část plechu skoro celá zakrytá.

Následně maso vydatně osolte z obou stran. Opravdu, nešetřete se solí, nezapomeňte že solíte celých 1,5 kg.

Pak jej celé pokmínujte celým kmínem a položte kusy či kus masa na plech vyložený cibulí.

Do pekáče přilijte vody zhruba tolik, aby byla všechna cibule ponořená.

Potom dejte maso péct na 1 hodinu a půl ve 190° předehřáté troubě.

Knedlíky

Máte rádi karlovarské nebo houskové knedlíky? Na této otázce se nemůže shodnout snad polovina Čechů. Tradičnější jsou totiž houskové, ale v restauracích se teď podávají i karlovarské či bramborové. To, aby si velevážený host mohl vybrat.

Rozdíl je následující – houskový se podle názvu dělá z housek či obecně bílého pečiva, karlovarský zase s houskou a trochou špeku a nakonec bramborové, jak jinak nežli z brambor.



K následujícímu receptu zvolíme knedlíky houskové.

Suroviny na knedlíky:

  • 2 rohlíky (nejlépe ze včerejšího dne)
  • 500 g hrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 21 g čerstvých kvasnic (odpovídá půl kostce celého balení)
  • ½ lžičky cukru
  • 1 vejce
  • Špetka soli

Postup:

Nachystejte si nejlépe kovovou mísu a hrnek. Do hrnku nalijte trošku vlažného mléka. Rozmíchejte v něm cukr, rozdrobte do něj kvasnice na malé kousky a nechte během 10 až 15 minut vyběhnout kvásek. Jakmile se obsah v hrníčku lehce nadzvedl neboli vyběhl, přidejte obsah do mísy k mouce, kostičkám nakrájených ztvrdlých rohlíků, 1 vejci a vše ochucené špetkou soli.

Z této smíchané směsi začněte zpracovávat těsto, aby bylo hladké. Dopomáhat si můžete vlažným mlékem.

Jakmile je těsto smíchané, hladké a vláčné, nechte jej asi půl hodiny kynout na nějakém teplém místě přikryté utěrkou.

Po půl hodině běžte těsto zkontrolovat a uplácejte z něj dvě knedlíkové šišky. Ty vložte do osolené vařící vody. Po deseti minutách nezapomeňte knedlíky obrátit. Pokud máte jinu možnost, můžete dělat knedlíky i za pomocí páry v hrnci s pomocí speciálního síta.

Po obrácení nechte knedlík ještě 8 minut vařit. Během tohoto času propíchejte důkladně knedlík vidličkou, aby z nich unikla pára.

Tip: Na krájení knedlíků je nejlepší počkat pár minut, jakmile jsou ještě teplé, ale nikoliv horké. Knedlíky nakrájejte pomocí úzké nitě či speciálního kráječe. Budete je mít rovné a nebudou se vám tolik drolit.

Nakonec zelí

Stejně jako s knedlíky, i u zelí není jednoznačný názor, jaké je nejlepší použít. Někdo volí bílé, jiný červené, někomu chutná varianta obojí. Ať už zvolíte jakékoliv, většinou je postup stejný.

Suroviny:

  • 500 g bílého sterilovaného zelí
  • 1 větší cibule
  • 150 g kusu anglické slaniny
  • 1 syrovou bramboru
  • Špetku kmínu
  • Lžičku cukru
  • Lžičku soli

Postup:



Cibuli nakrájejte nahrubo a nechte ji na sádle či másle zesklovatět. Následně přidejte kostičky slaniny a opečte ji. Nakonec přidejte hlavní surovinu – pokrájené sterilované zelí. Nechte jej vařit zhruba 10 minut. Po této sobě by již mělo být měkké. Dochuťte je proto cukrem, solí, kmínem a nezapomeňte zahustit jemně nastrouhanou bramborou. Kvůli ní ještě chvíli vše povařte.

Vepřo knedlo zelo na talíři

Vše máte uvařené, a tak můžete podávat. Na talíř si nejprve rozprostřete nakrájené knedlíky, následně zelí a na ně položte ukrojený kus masa.

Celý recept je zdravější než varianta zahuštění s moukou. O zahuštění se totiž postarala cibule pod masem stejně jako o zahuštění zelí se postarala najemno nakrájená brambora.

Dobrou chuť!

Další článek


Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.