Jak vyrobit domácí máslo

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 18. 03. 2019 ,  0x

Jak vyrobit domácí máslo

Asi nikoho z nás dnes už nepřekvapí neustále stoupající cena másla. Většina si pravděpodobně řekne, že ho zkrátka nebude kupovat, když je tak drahé nebo sáhne po levnější, avšak ne tak chutné alternativě. Zkušené kuchařky a cukrářky se chytají při pomyšlení na tento způsob šetření za hlavu. Proč? Bez másla to zkrátka nejde. Jeho specifická chuť je naprostým základem většiny pokrmů. A co si počít především v předvánočním období, kdy všechny správné hospodyňky už listují ve svých zápiskách a přemýšlí, které cukroví tento rok napečou… Ať už se podíváme na jakýkoliv seznam surovin u těchto receptů, vždy tam najdeme jednu opakující se složku. Máslo!

„To si to máslo vyrobím sám!”



Cena másla nemusí být jediným důvodem, který vás dožene k jeho vlastní výrobě. Poslední dobou narůstá trend návratu k přírodě. Mohou za to kvanta chemikálií a různých éček, které najdeme ve složení většiny produktů známých supermarketů. Pokud tyto výrobky pojídáme ve velké a pravidelné míře, nádorové onemocnění nemusí být daleko. Spoustu lidí tento fakt vyděsí natolik, že začnou kupovat jen bio produkty od farmářů nebo se rapidně zvýší počet jejich návštěv všech babiček a tetiček žijících na vesnici, které se vždy rády a z hrdostí podělí o svoji úrodu nebo domácí produkty.

Jen 3 věci a máslo je hotové

Avšak k tomu, abyste si máslo vyrobili i vy, nemusíte bydlet na statku a vlastnit několik kusů dobytku. Stačí mít ty správné suroviny, pár zručných rukou a znát postup výrobního procesu. Dokonce nemusíte zůstat jen u obyčejného másla, zvládnete i to krémové nebo třeba bylinkové, kterým jistě doslova vyrazíte dech svým hostům. Postup je většinou stejný a liší se jen v několika ingrediencích. Na to nejzákladnější obyčejné máslo potřebujete jen tři věci:



  • smetanu v jakémkoliv množství
  • sůl
  • a mixér

Postup na výrobu másla

Jakmile si připravíte výše uvedené tři nezbytnosti, můžete se pustit do vlastnoruční výroby vašeho úplně prvního másla.

Smetanu nalijte do mixéru. Bohatě postačí ten, který používáte na přípravu ovocných koktejlů a smoothie.

Ujistěte se, že je mixér přikrytý víčkem, zapněte ho a smetanu nechte míchat po dobu 5 až 7 minut.

Právě po zhruba 5 minutách uvidíte, jak se máslo pomalinku odděluje od podmáslí. To je ta chvíle, kdy je nutné mixér vypnout.

Minutku až dvě počkejte, máslo se tak usadí nahoře nad podmáslím.

Podmáslí opatrně přelijte do jiné nádoby, tak aby pouze samotné máslo zůstalo v mixéru.

Pořádně si umyjte ruce, máslo vezměte do dlaní a pod proudem studené vody ho ještě propláchněte.

Vymačkejte z něj přebytečnou vodu a zbytek podmáslí.

V tomto bodě už vlastně máte finální produkt, který ovšem můžete libovolně upravit podle vlastních představ.

 

Jak vyrobit bylinkové máslo

Pokud chcete vaše milované ještě více ohromit, zvolte bylinkovou variantu. Máslo, které jste už zdárně vyrobili, si dejte do zvolené nádoby, přidejte nasekané čerstvé bylinky, lehce osolte, promíchejte a je hotovo.

Tip: Nejlepší volbou je bazalka! S obsahem bylinek to nepřehánějte. Čerstvá bazalka je chuťově velmi výrazná. Chuť samotného másla by se tak úplně ztratila a hosté by se pravděpodobně brzy odebrali do svých domovů se zdvořilým příslibem, že se brzy zase uvidíte. Malá kostička bylinkového másla nádherně vynikne na voňavé porci právě ugrilovaného lososa podávaného se žluťoučkými bramborami.

Další článek


Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.