Jak vykostit kuře na roládu

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 26. 04. 2019 ,  0x

Jak vykostit kuře na roládu

Kuřecí maso je jedno z nejoblíbenějších surovin, ze kterých Češi vaří. Většina z nás se vykosťování vyhýbá, a proto se v tolika domácnostech smaží raději řízky nebo pečou kuřecí stehýnka, které není nutné nijak řezat nebo lámat. Důvod, proč nápad s kuřecí roládou většina z nás smete po chvilce ze stolu, je ono vykosťování kuřete, které je poměrně pracné, avšak jen do doby, než se metodu správného vykosťování naučíte. Koneckonců, vše je jen o cviku.

Kvalitní nůž jako základ vykosťování

Pokud jste i nadále plní motivace, můžete přejít k věci. Co budete potřebovat? Kuře vcelku, ostrý a kvalitní nůž, a dále nutnou dávku trpělivosti. Rozhodně stojí za to investovat do minimálně jednoho kusu profesionálního velkého nože a rovnou si k němu pořiďte i brousek. S malým, a navíc tupým nožem napácháte totiž víc škody než užitku. Bude to trvat daleko déle, maso můžete nechtíc protrhnout nebo si dokonce ublížit.



Vykostění kuřecího skeletu

Ostřílené kuchařské hvězdy tento nelehký úkol zvládnou za pár minut a ani se přitom nezapotí. Avšak začátečníci se bohužel potrápí. Důležité je, abyste dodrželi postup krok za krokem a kuře se vám určitě vykostit podaří.

  • Kuře si položte na záda a jako první mu odřízněte křidýlka přímo v kloubech.
  • Dále přesně uprostřed hrudníku proveďte dva podélné řezy, abyste se dostali k velké hrudní kosti.
  • Nožem postupně odřezávejte celý skelet včetně žeber. Postupujete pořád hlouběji, ale zároveň řežte tak, abyste zbytečně neplýtvali masem.
  • Jakmile jste u zad kuřete, vezmete do rukou stehna a vykloubíte kyčle kuřete.
  • Nožem opatrně odřezáváte skelet z druhé strany, abyste se dostali zpátky k místu, kde jste začali řezat. Díky tomu doslova obkroužíte skelet, který chcete dostat ven.

    Vykostění křidýlek a stehenní kosti



    Jakmile jste se zdárně zbavili skeletu, jste z nejhoršího venku. Jak postupovat dál?

    • Do ruky uchopte nejdřív jedno křidýlko, nožem ho kolem dokola ořežte a potom jednoduše vyndejte celou kost ven.
    • Stejně postupujte i u druhého křidýlka.
    • Podobně tomu bude i u stehenní kosti.
    • Stehenní kost si nařízněte vjejí polovině, přesně v kloubu. Místo poznáte tak, že je obalené tukem.
    • Kost postupně ořezávejte, dokud vám holá nezůstane v ruce. Stejným způsobem postupujete i u druhé stehenní kosti.

    Ve zkratce se jedná o to, že křidýlka a stehenní kosti je vždy nutné rozříznout v polovině a dále se je jen postupně ořezává a vyndá se pouze holé kosti. Podobně je to i se skeletem, který ale rozhodně neřežeme napůl. Na konci nám zbude jen maso a kůže v kruhovém tvaru, které už jen upravíme podle zvoleného receptu.

    Další článek


    Komentáře:

    Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

    Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.