Jak připravit hovězí pupek

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 28. 04. 2019 ,  0x

Jak připravit hovězí pupek

Ano, nemýlíte se. Pod názvem pupek se skutečně skrývá ona břišní část zvířete. Avšak kuchaři i kulinářští nadšenci raději volí termín flank. Tento název nezní tak hrozivě, je mezinárodní a samozřejmě i modernější. Výhodou této části hovězího je především kvalita za skvělou cenu, a také celá řada způsobů, jak ji v kuchyni upravit.

Flank steak na grilu

Kus tohoto voňavého a krásně rudého masíčka lze využít během grilovací sezóny, kde rozhodně zazáří. Nápaditě tak vybočíte ze všech těch zeleninový špízů nebo nejtradičnějších klobásek. Nemusíte se ani obávat vysokých nákladů, protože na grilovaný hovězí pupek vám kromě samotného masa postačí pouze tyto tři základní suroviny:



  • olivový olej,
  • sůl
  • a pepř.

Jak správně ugrilovat hovězí pupek

Není grilování jako grilování. Každá ingredience, kterou chcete hodit na gril si žádá svůj vlastní způsob úpravy, a především dobu, než bude dokonale šťavnatá a připravená k servírování. I když se řekne flank steak, rozhodně se negriluje totožným způsobem jako ty klasické vysoké steaky, které pochází z úplně jiné části skotu. Jak tedy postupovat během grilování?

  • Hovězí pupek z obou stran pokapejte kvalitním olivovým olejem, a dále osolte a opepřete.
  • Než ho hodíte na gril, ujistěte se, že je dostatečně rozpálený. Přibližně na 70 ˚C. Steak budete grilovat jen velmi krátkou dobu a vysoká teplota je proto klíčová.
  • Flank steak prudce grilujte z každé strany, vždy maximálně jen 2 minuty.
  • Nejčastější chyby během úpravy hovězího pupku
  • Pokud chcete ohromit vaše hosty, jen samotná prvotřídní surovina na talíři nestačí. Pokud s hovězím pupkem teprve začínáte, vyvarujte se následujících zbytečných chyb.



    Naklepání masa paličkou

    Tím doslova pohřbíte jeho estetickou stránku. Tato břišní část skotu už sama o sobě vypadá dokonale. Nejedná se o smažení řízků, kde jsme zvyklí maso rozmlátit do podoby co největší placky.

    Studený gril

    Druhým omylem je příliš nízká teplota grilu. Jak už bylo řečeno, teploměr musí ukazovat minimálně 70 ˚C.

    Míra propečení

    Ať už se jedná o jakýkoliv steak, nejhorší variantou je z angličtiny tzv. well done, tedy velmi propečený. Je to doslova barbarství, aby někdo mučil takový dokonalý kus hovězího na grilu příliš dlouho. Výsledkem bude jen příliš tuhý a vysušený flák masa.

    S čím ho servírovat?

    Pokud jsou vašimi hosty muži, nebojte se jim na stůl dát ugrilovaný flank steak v celku. Neuškodí, když ho ještě před podáváním opět lehce pokapete olivovým olejem o potřete ho čerstvými bylinkami. K této variantě se perfektně hodí pár opečených žluťoučkých brambor. V případě, že budou přítomny i ženy, jistě je potěší letní dietní salát s pořádnou a kvalitní dávkou proteinů. Jakmile flank steak stáhnete z grilu, nechte ho na několik minut odpočinout, a poté ho nakrájejte na tenoučké plátky. Následně je jen položte doprostřed perfektně ochucených listů polníčku s cherry rajčátky.



    Co je ještě dobré vědět o flank steaku

    Ačkoli už byly vypíchnuté nejčastější chyby, kterých se během úpravy hovězího pupku dopouštějí především kuchaři začátečníci, rozhodně stojí za to znát ještě pár dalších užitečných rad, jak s tímto kusem hovězího masa pracovat.

    • Flank steak neboli hovězí pupek porcujte až před servírováním.
    • Až maso vybalíte z obalu, nechte ho alespoň na 30 minut odpočinout, aby získalo pokojovou teplotu.
    • Hovězí pupek omyjte a osušte.
    • Zapomeňte na grilovací koření nebo marinády. Kvalitní hovězí si vždy žádá jen sůl a pepř.
    • Nezbavujte se tukových částí masa. Právě tuk je nositelem neopakovatelné chuti.

    Další článek


    Komentáře:

    Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

    Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.