Jak naložit maso na svíčkovou

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 20. 04. 2019 ,  0x

Jak naložit maso na svíčkovou

Svíčková patří beze sporu mezi naše národní kulinářské poklady a v naší zemi není snad nikdo, kdo by ji neochutnal. Avšak každá hospodyňka připravuje toto tradiční české jídlo po svém. Existuje celá řada postupů. Některé jsou méně pracné a levnější, jiné naopak vyžadují i několik dnů přípravy a podmínkou jsou ty nejkvalitnější a často i nejdražší suroviny. Pojďme se spolu podívat na tu nejtradičnější variantu, tedy nakládanou svíčkovou.

Nakládaná svíčková



To, co tento recept odlišuje od těch ostatních, je právě naložení masa. Mnoho z nás tento krok přeskočí. Důvodem je časová náročnost, protože jen doba, kdy maso necháme v klidu v lednici, může být i den až dva dlouhá. Avšak všechno popořadě. Jaké budeme potřebovat suroviny?

  • 1 kg hovězího
  • 60 g špeku
  • sůl
  • mletý pepř
  • ocet
  • 3 střední mrkve
  • 1 petržel
  • středně velký celer
  • 2 střední cibule
  • 200 g másla
  • 8–10 kuliček pepře
  • 2–4 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 citrón
  • zakysaná smetana
  • šlehačka a brusinky na ozdobu

Postup přípravy masa na svíčkovou

  1. Jakmile máme všechny potřebné suroviny, můžeme se pustit do nakládání masa.
  2. V první řadě si oškrábeme veškerou kořenovou zeleninu a oloupeme si cibuli.
  3. Mrkev i celer můžeme nastrouhat nahrubo pomocí obyčejného kuchyňského struhadla nebo je nakrájíme na menší kostičky a cibuli nadrobno.
  4. Maso omyjeme, řádně prošpikujeme špekem a vložíme do hrnce.
  5. Hovězí zcela jednoduše pokryjeme mrkví, celerem a cibulí.
  6. Do hrnce s masem a kořenovou zeleninou hodíme i bobkový list, pepř a nové koření.
  7. Vše zalijeme rozpuštěným máslem a hrnec i s celým jeho obsahem dáme do ledničky. Ideální doba, kdy by maso mělo odpočívat, je jeden až dva dny. Čím déle, tím bude maso lahodnější.

    Co dál s naloženým masem?



    Jakmile maso vyndáme z ledničky, celý obsah hrnce osmahneme a aby se nám nic nepřipálilo, vše podlijeme vodou nebo v ideálním případě hovězím vývarem. V hrnci dusíme tak dlouho, dokud nám maso krásně nezměkne. Jakmile je hovězí krásně měkoučké, vyndáme ho z hrnce ven a pustíme se do přípravy samotné omáčky. Pokud chceme mít svíčkovou dietnější, povařenou zeleninu s vývarem zalijeme mlékem, v opačném případě smetanou a vše chvíli povaříme.

    Na řadě je svíčková omáčka

    Následně vyndáme bobkový list a všechny kuličky pepře a nového koření. Je důležité, abychom na žádné koření nezapomněli. Z toho důvodu je dobré, spočítat si přesný počet, který během nakládání masa použijeme. Dále vše rozmixujeme a dáme si záležet, aby byla omáčka krásně hladká a jemná. Poté stačí už jen dochutit solí, pepřem a kysanou smetanou, eventuálně lehce dosladit nebo pokud dáváme přednost kyselejší chuti, přidáme trochu šťávy z citrónu nebo octa. Podáváme s knedlíkem a vše můžeme ještě ozdobit šlehačkou a brusinkami.

    Další článek


    Komentáře:

    Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

    Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.