Jak jíst kaki?

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 9. 05. 2018 ,  0x

Jak jíst kaki?

Naše misky se v poslední době plní čím dál častěji exotickým ovocem. Výjimkou není ani kaki, které bylo do Česka dovezeno teprve v roce 2008. Nějakou dobu sice trvalo, než se toto „Diovo ovoce“ ujalo, ale dnes už kaki najdete ve většině obchodů. Jelikož je tento druh ovoce čím dál víc oblíbenější, roste i zájem o různé možnosti využití. Odkud toto ovoce vlastně pochází? A jak kaki konzumovat i jinak než syrové? Přesně na tyto otázky se v našem článku zaměříme.

Původ kaki

Původní kořeny tohoto ovoce sahají až do roku 1629. Poprvé toto ovoce pěstovali v Asii, konkrétně v Číně a odkud se postupně rozšířilo do Korei a Japonska. O několik let později se teprve objevilo v odlišných variantách v Americe, severní Evropě a Británii. Z těchto pěstitelských zemí se potom začalo dovážet do zbytku Evropy, včetně České republiky.



Druhy

I když v Asii pěstují jiné odrůdy lišící se vzhledem a lehce chutí, k nám se dováží dvě nejhlavnější – odrůda fuyu a hachiyu.

Fuyu se pozná podle kulatého tvaru připomínající rajče, hachiyu zase tvarem připomínajícím žalud. Oba tyto kultivary jsou sladké a delikatesní, ovšem je stále záhadou, kdy přesně nastává zralé období. Zralé kaki je měkké a jakmile se vyskytnou malé hnědé flíčky na slupce, je nejvyšší čas ovoce spotřebovat. I když vyberete jednu nebo druhou variantu tohoto sladkého ovoce, konzumuje se snadno a jako svačina nebo oběd jsou dobré v sladké i kyselejší variantě.

Jak jíst kaki?

Sladké kaki se vyznačuje vysokým obsahem vitamínu C a pomáhá mimo jiné i lidem, co mají problémy s játry či ledvinami. Toto „rajče“ připomínající ovoce totiž pomáhá trávit tuky, a tak se doporučuje zařadit jej do zdravého jídelníčku.

Syrové kaki

Mimo to, že se dá jíst kaki „jen tak“ – omyté se slupkou nebo beze slupky, může se také konzumovat i s dalším ovocem v ovocném salátu, v jogurtu, na dezertu nebo i nakrájené do zmrzliny. Pokud ale nemáte v mrazáku právě vaničku se zmrzlinou, nevadí. Stačí, když toto ovoce necháte na 8 hodin v mrazáku. Po vyjmutí ještě zmrzlé kaki zbavte vrchní slupky tak, abyste se lžičkou dostali k dužině, a můžete mlsat.

Milovníky smoothie a zdravých drinků také jistě potěší, že kaki společně s melounem, jahodami a dalším podobně sladkým ovocem utvoří výborný smoothie koktejl nebo fresh drink.



Vařené kaki

Kromě syrové varianty můžete, stejně jako třeba jahody nebo meruňky, vytvořit z tohoto sladkého ovoce i zavařenou marmeládu nebo kompot.

Perfektně se bude ovoce kaki chutí vyjímat i na pečeném mase, nebo položené mezi prosciutto šunku. Stačí když dáte plátky kuřecího lehce rozklepaného masa na vymaštěný plech a na maso dáte plátek kaki (dle chuti). To se opepří a osolí a později, až bude maso skoro hotové, jej posypete sýrem. Servírujte s bramborovou kaší, bramborami či vařenou rýží.

Další článek


Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.