Jak dlouho se vaří brambory

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 6. 02. 2019 ,  0x

Jak dlouho se vaří brambory

Vaření brambor je základ, který by měl umět každý. Brambory dobře zasytí, skvěle chutnají i samy o sobě a jsou navíc zdravé. Každý člověk dokáže hodit do hrnce pár brambor, zalít je vodou a vařit. Jak to ale udělat, aby byly brambory co nejlepší? V tom vám poradíme v následujícím článku. Nejprve si rozebereme varné typy jednotlivých odrůd a následně si shrneme jejich správné vaření, aby byla vaše příloha co nejlepší.

Varné typy brambor

Na českých trzích, v supermarketech i u maloobchodníků můžete najít několik typů klasických brambor. Odlišovat se můžou jak barvou (např. na červené a žluté), tak složením (především kolik má brambora obsažených škrobů).



Pro rychlé vaření jsou nejlepší brambory s velkým množstvím škrobů, ale ty nejsou tak dobré chuťově a častěji se rozpadají. Takovéto brambory se nejvíce hodí na bramborovou kaši, jelikož jsou uvařené rychle a jejich chuť se dá zamaskovat přidaným mlékem. Také se dají využít nakrájené jako hranolky či do bramborového těsta. Případně nemusíte brambory vůbec loupat a můžete je uvařit či upéct ve slupce. Rozpadající struktura vám v tomto případě nebude překážet.

Dalším druhem jsou brambory s nižší škrobovou hodnotou, ale ty naopak se vaří déle. Tyto brambory lépe drží a hodí se zejména pro vaření v páře, beze slupky ve vodě, ale nehodí se na bramborovou kaši pro své delší vaření. Hodí se do bramborových salátů, zapečené v troubě či jako klasická příloha.

Jak se ale člověk, který kupuje brambory má vyznat v tom, kde je jaké množství škrobu? Úplně jednoduše. Stačí totiž znát jednotlivé varné typy brambor, u kterých je obecné složení pro to, kolik škrobu obsahují. Většina sáčků s bramborami má na sobě napsáno i přílohové či do bramborového salátu, čímž vám výrobci chtějí pomoci. Pokud tuto informaci na obalu nikde nevidíte, je potřeba jednotlivé varné typy brambor znát.



V základu se varné typy rozdělují na:

  • A
  • B
  • C
  • D

Varný typ A

Nejnižší obsah škrobů má varný typ brambor A. Tyto hlízy jsou pevné a hodí se právě do salátů, zapečené či jako dobrá příloha.

Varný typ B

Varný typ brambor B má střední množství škrobů, a tak se nejvíce hodí na samotné přílohy. Nejsou totiž ani příliš moučnaté, ani moc pevné, prostě tak akorát. Také se hodí na všechny formy bramborových příloh, liší se pouze dobou vaření. Do salátů se vaří kratší dobu, na bramborovou kaši o něco déle.



Varný typ C

Mají skoro nejvyšší množství škrobu. Jsou nejvhodnější na bramborové kaše, do těsta a všude tam, kde je škrobové zastoupení spíše k užitku. Nehodí se jako samotná příloha, jelikož se rozpadají a jsou spíše moučnaté chuti.

Varný typ D

Tento typ brambor má nejvyšší zastoupení škrobu, a tak se ani tak často neprodávají, jelikož nejsou chuťově dobré. Většinou se tento druh dá domácímu skotu na výkrm. Čím déle totiž máte brambory uskladněné, tím větší mají množství škrobu. Proto je většina brambor typu A ihned po koupení pevná a dobře se jim loupe slupka, ale jakmile změknou, podobají se spíše druhu B či dokonce C, pokud vydrží. Brambory se totiž s přibývajícím uskladněním plní větším množstvím škrobu, a tak jsou nakonec seschlé.

Správné způsoby vaření brambor

Pro jednotlivé pokrmy se hodí i jiný typ brambor. Jakmile jste si určili nejlepší varný typ pro vaši přílohu, uvědomte si i, jakým způsobem je bude třeba vařit.

Brambory se dají vařit těmito způsoby:

  • Oloupané a vařené ve vodě
  • Se slupkou a vařené ve vodě
  • Dušené v páře
  • Pečené v troubě



    Brambory vařené ve vodě

    Pokud chcete brambory jako přílohu, oloupejte si je a nakrájejte si je na poloviny či menší kousky. Čím budou tyto kousky menší, tím rychleji se vám i uvaří.

    Většinou je budete vařit 8-20 minut dle varného typu či stáří (čím jsou brambory novější, tím jsou lepší chuťově, ale také se tím déle vaří).

    U varného typu A u nových brambor můžete počítat s nejdelším časem 20 minut, u typu C s 8 minutami.

    Při vaření si brambory kontrolujte – píchněte do nějaké nožem či vidličkou, pokud se příbor v bramboře zasekne či nejde propíchnout snadno, pravděpodobně jsou brambory ještě málo uvařené. Jakmile se do brambory zapíchnete vidličkou snadno, ale zároveň se vám tím nerozbije, jsou brambory hotové.

    U varného typu C a D je lepší brambory odstavit o něco dříve, předtím, než jsou úplně měkké, jelikož mají vlastnost se častěji rozvářet.

    Pokud chcete, aby měly brambory lepší chuť, kromě soli k bramborám při vaření přidejte petrželku, celerovou nať či kmín. Petrželku můžete do brambor přidat i těsně po uvaření. Vynikajícím doplňkem je také opražená cibulka a slanina, které můžete přimíchat do brambor a vytvořit tak pokrm úžasné chuti a vůně.

    Brambory vařené ve slupce

    Ve slupce se brambory vaří skoro nejdéle, a to 15-35 minut. Stejně jako u brambor vařených bez slupky i zde platí, že čím je varný typ s větším obsahem škrobu, tím se vaří kratší dobu. Varný typ A se vaří nejdelší dobu, typ C nejkratší.

    Brambory na bramborovou kaši je nejlepší vařit právě tímto způsobem, jelikož se po uvaření budou lépe zpracovávat a mixovat.

    Brambory dušené v páře

    Většinou se brambory v páře vaří 20-35 minut, podle varného typu a stáří brambor.



    Brambory pečené v troubě

    Nejdéle se brambory pečou v troubě. I když je příprava brambor na plech nejjednodušší, trvá až 40 minut při rozehřáté troubě na 180° až maximálně 200°.

    Nevýhodou brambor v troubě je, že jsou často přesušené. Výhodou je jejich křupavost a chuť.

    Další článek


    Komentáře:

    Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

    Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.