Domácí rohlíky jako od pekaře

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 18. 04. 2019 ,  0x

Domácí rohlíky jako od pekaře

Přemýšlíte při nákupu, zda je vámi kupované pečivo ze zmrazeného polotovaru? Nemáte rádi supermarkety, jelikož zde ztratíte veškerou imunitu? Ano, je totiž možné, že procházející člověk na rohlíky může nedopatřením prsknout, osoba se snaží najít nejlepší a nejměkčí rohlík, takže sahá bez sáčku na všechny a podobně. Pokud se chcete zmíněnému vyhnout a chcete mít jistotu, že vaše rohlíky budou nejenom čerstvé, ale i zdravé, zkuste si doma udělat rohlíky jako od pekaře. S tipy v následujícím článku totiž snadno přijdete pečení na kloub. Stačí vědět pár drobností a povedou se vám rohlíky lepší než v obchodě.

Jaký druh rohlíku zvolit?



Na trhu, v supermarketech či v obchodě na rohu. Všude najdete různé druhy pečiva. I rohlík nemá pouze jediný světlý druh. Na trhu existuje mnoho dalších odnoží pro ty, co chtějí jíst zdravěji.

Mezi zdravější pečivo patří například:

  • Cereální
  • Vícezrné
  • Grahamové
  • Rustikal

Uvedené druhy pečiva je stejně snadné upéct, jako klasický rohlík. Stačí do cereálního a vícezrného přidat požadovaná semínka, zvolit jiný typ mouky a zdravější rohlík je na světě.

Recept na tukové rohlíky

Na 25 tukových rohlíků budete potřebovat:

  • 1 kg pšeničné mouky (nejlépe speciální, ne klasické)
  • 2 kostky droždí
  • 20 g soli
  • 10 g cukru
  • Cca 500 ml vody

Postup na kvásek:

  1. Nejprve si vytvoříme kvásek. Na rohlíky a housky je nejlepší řidší, aby těsto později lépe kynulo.
  2. Nasypte si do mísy trochu mouky a uvnitř jí udělejte důlek.
  3. Do důlku nalejte trochu vody, přidejte všechen cukr a rozdrobte droždí na malé kousky.
  4. Následně od krajů ke středu začněte promíchávat celou směs, až vznikne řídká kašička.
  5. Pak mísu s kaší přikryjte a nechte ji stát na teplém místě zhruba 15-20 minut.
  6. Vzniklá doba by měla za uplynulou dobu zvětšit svůj objem a také by se v ní měly objevit bublinky.

Postup na těsto:

  1. Do vykynutého kvásku nyní přidejte zbytek mouky a další ingredience jako je sůl a zbytek vody. Vodu ale lijte postupně, aby jí nebylo moc.
  2. Tímto způsobem vypracujte těsto tak, aby nebylo moc lepivé, ale zároveň aby se moc nerozpadalo.
  3. Tuto směs přikryjte a nechte odpočívat a kynout zhruba 30 minut na teplém místě, stejně jako předtím kvásek.

Jak udělat tvar rohlíku:

Jakmile bude těsto vykynuté, těsto vyndejte na velké pomoučené prkno, kde jej ještě lehce prohnětete.

Množství těsta by mělo vystačit zhruba na 25 rohlíků. Rozdělte proto těsto na 25 dílů a z každého dílku utvořte kroužek, aby tvarem připomínal kulatou pizzu.

Následně ji nakrájejte na osminky a ty pak srolujte od nejdelší strany do požadovaného tvaru rohlíku.

Hotové pečivo pak pokládejte na plech pokrytý pečícím papírem.



Další postup a pečení:

  • Rohlíky postříkejte vodou, aby měly křupavou kůrku a neoschly a v tomto stavu je ještě nechte zhruba 15-20 minut kynout.
  • Mezitím si rozpalte troubu na 250 °C.
  • Jakmile je trouba rozpálená a doba kynutí rohlíků skončila, postříkejte vnitřek trouby rozprašovačem a ihned vložte pečivo.
  • Pára zajistí mnohem lepší propečení pečiva, stejně jako kůrku, kterou znáte z pekáren.
  • Rohlíky pečte zhruba 10-15 minut.
  • To, že jsou rohlíky hotové poznáte tak, že mají nahoře zlatavou kůrku.

Tip: Jestliže není vaše kůrka na rohlících zlatavá, máte pravděpodobně málo vody. Je tedy třeba znovu utvořit páru v troubě pomocí rozprašovače.



Jakmile jsou rohlíky zlatavé, nechte ještě minutu otevřenou troubu tak, že ji pootevřete nebo přidáte zarážku. Je to z toho důvodu, aby byly rohlíky křupavé.

Různé tvary, jeden recept

Uvedené těsto nemusíte balit jen do tvaru rohlíku, ale můžete vytvořit zajímavější kreace dle vaší šikovnosti.

Můžete zkusit utvořit housku, kaiserku či jiné oblíbené bílé pečivo.

Stačí když na vrchní část zapleteného tvaru přisypete semínka. Na kaiserku například sezamová, na jiný tvar například provensálské koření.

Ozdobit kořením můžete rohlíky i po upečení. Ještě, než úplně vychladnou, posypte je například hrubozrnnou solí, kmínem nebo jiným vámi oblíbeným kořením.

Rohlík nemusí být samotný nudný, jakožto domácí pekaři si jej totiž můžete ochutit, jak je vám libo.

Každý má rád na rohlíku něco jiného, ale nikdo by neměl dopustit na čerstvý rohlík společně s tradičním máslem. Ani šunka nechutná či sýr nechutná na čerstvě upečeném těstě tak dobře.

Další článek


Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.




Chci odebírat novinky VSESTIHNU ve svém prohlížeči!