Domácí housky jako od pekaře
Přidal ivana33, dne 9. 05. 2019 , 0x
Podlehli jste trendu domácího pečiva, nebo jste jen zapomněli koupit čerstvé housky? Představte si domácí křupavé houstičky, které jsou tak jemné, že se rozplývají na jazyku a chutnají jako z té nejlepší pekárny. Přinášíme vám jedinečný a osvědčený recept na jemné housky, které zasytí váš lačný žaludek, ale také potěší všechny chuťové pohárky. Jejich výtečná a neodolatelná chuť vás ohromí. Obzvlášť lahodné jsou ještě teplé, čerstvě vytažené z trouby.
Rychlé housky jako od pekaře
Náš recept na domácí housky si oblíbíte pro jeho snadnou a rychlou přípravu, nízké náklady a hlavně skvělou chuť.
Doba přípravy
Příprava těsta není nijak složitá, ovšem s čím musíte dopředu počítat je, doba kynutí. Tomuto trochu zdlouhavému procesu se bohužel nevyhnete, proto počítejte, že budete na přípravu potřebovat přibližně 1,5 hodiny.
Počet housek z jedné dávky
Z této dávky vytvoříte 12 středně velkých housek.
Doba pečení
Doba pečení je 15-20 minut dozlatova.
Ingredience na přípravu těsta
První co si připravíte, je kvásek:
- 200 ml vlažného mléka
- 1 lžička cukru krupice
- 1 kostka droždí
Ostatní suroviny na těsto:
- 250 ml hladké mouky
- 250 ml polohrubé mouky
- 50 g másla
- 1 čajová lžička soli
- 1 vejce
Na posypání:
- Hrubá sůl
- Kmín
- Mák
- Sezam
Postup přípravy
- Základem každého kynutého pečiva je správně vzešlý kvásek.
- Ohřejte 200 ml mléka (nesmí se vařit). Vsypte cukr.
- Na malé kousky rozdrobte kvasnice, které do mléka jen vložte, nemíchejte.
- Přiklopte a ideálně na teplém místě nechte vzejít kvásek. Postačí přibližně 15 minut.
- Těsto můžete hníst ručně v robotu, či domácí pekárně
- Do větší mísy prosejte hladkou i polohrubou mouku.
- Přidejte sůl, rozpuštěné máslo a oddělený žloutek. Bílek si schovejte, bude potřeba na potření povrchu housek.
- Nakonec vlijte kvásek a důkladně vypracujte tužší těsto, které vypadá jako bochánek a nelepí se na stěny mísy.
- Povrch těsta zasypte lehce moukou, mísu zakryjte čistou utěrkou a opět uložte na teplé místo. Nechte kynout 45-60 minut, správně nakynuté těsto až ztrojnásobí svůj objem. Pokud těsto připravujte v domácí pekárně, zvolte vhodný program na kynuté těsto.
Inspirace a detaily
Zaplétání housek
Vykynuté těsto vyklopte ideálně na hladkou suchou pracovní plochu bez mouky. Pokud plochu pomoučíte, budou se vám válečky smekat a nepůjdou dobře válet. Nemusíte se obávat, správně tuhé těsto se vám k podložce nepřilepí.
- Lehce propracujte a rozdělte na 12 stejných bochánků.
- Každý bochánek rozdělte ještě na další 3 díly, ze kterých vyválejte stejné válečky.
- Všechny 3 válečky na konci slepte k sobě a spleťte do copánku. Střídavě zprava a zleva z venku do středu. Na konci opět všechny části slepte a zapracujte do úhledné houstičky.
Pečení
- Dopředu rozpalte troubu na 190°C.
- Plech vyložte pečícím papírem a naskládejte hotové housky kousek od sebe. Při pečení nabudou, tak aby se vám neslepily.
- Rozšlehejte bílek a potřete jím celou plochu housky.
- Posypte hrubou solí, kmínem, semínky či mákem, podle libosti.
- Pečte dozlatova přibližně 20 minut.
- Bagety, bochánky, banketky
Nechce se vám zaplétat housky do copánků? Nevadí, další možností jak obměnit domácí pečivo, je udělat malé bagety, bochánky či banketky. Které jsou skvělé jako příloha ke grilovanému masu, různým pomazánkám, sýrům a podobně.
Housky se slaninou a sýrem
Stejné základní těsto můžeme ještě dále vylepšovat. Například tím, že vršek houstiček pokladete plátky slaniny a sýru. Postupujte stejně až do fáze pečení. Zde přijde změna:
Housky po 10 minutách vytáhněte z trouby a obložte slaninou a sýrem (může být i strouhaný).
Dopečte ještě 5-10 minut podle velikosti housek. Slanina se sýrem udělají vynikající voňavou a křupavou krustičku.
Fantazii se meze nekladou
Možností jak péct domácí housky je nespočet. Záleží pouze na vaší chuti a fantazii. Nebojte se experimentovat a přidejte do těsta na drobno nakrájená sušená rajčata, nebo různá semínka. Uvidíte, že tyto housky si zamiluje celá vaše rodina.
Komentáře:
Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.