Bábovka jako od babičky

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 22. 04. 2019 ,  0x

Bábovka jako od babičky

Každá země má svou kuchyni. Když se zamyslíme nad Česko republikou a měli bychom vyjmenovat typická česká jídla, určitě to bude svíčková nebo knedlo vepřo zelo. Avšak co takový tradiční český dezert, něco, co by se ideálně hodilo k nedělní kávě? Odpovědi se mohou lišit, ale většina z nás bez dlouhého přemýšlení řekne, že je to bábovka.

Která bábovka je nejlepší?



Receptů, jak udělat tradiční bábovku, je nepřeberné množství a postupů, jak ji upéct, ještě víc. Hrníčková, olejová, máslová… Která je ta nejlepší a je vůbec mezi nimi nějaký rozdíl? S bábovkou je to podobně jako s bramborovým salátem. Každý ho dělá jinak, ačkoliv všichni použijí téměř stejné základní suroviny. Když zavzpomínáme, vybaví se nám, že babička dělala makovou, teta ořechovou a maminka zase dvoubarevnou, takže která z variant je nejznámější? Vtip je v tom, že podstatou jsou vždy totožné ingredience a rozdíl je téměř nepatrný.

Suroviny na tradiční vanilkovou bábovku

Není lehké říct, který recept je ten nejtradičnější až prapůvodní, ale je jasné, že to byly právě ty šikovné hospodyňky a kreativní cukrářky, které do těsta přidávaly něco navíc. Je jedno, který recept zvolíme, rozhodně si nejdříve musíme osvojit základ, kterým jsou bezpochyby tyto suroviny:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 2,5 lžičky prášku na pečení
  • 250 g másla
  • špetka soli
  • 5 vajec
  • 120 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru

Hlavně nezapomenout na formu na pečení

Kromě uvedených ingrediencí nám samozřejmě nemůže chybět i pečící forma, která má svůj nezaměnitelný tvar. Kde jsou ty časy, kdy se ji dalo sehnat pouze v hliněné podobě? Nyní jsou k dostání rozličné tvary i materiály – formy litinové, mramorové, kameninové, avšak v oblíbenosti i nadále vedou ty silikonové. Své popularitě pravděpodobně vděčí za svou ohebnost. Není totiž nic horší, než když se celé pečení blíží do pomyslného cíle, kdy máme výsledek vyklopit z formy a část těsta nám zůstane vevnitř. Díky silikonové formě a její ohebnosti máme přece jen větší jistotu, že výsledný tvar bude skutečně připomínat bábovku na pískovišti, kterou jsme z písku plácali snad všichni, a ne nějakou smutnou ruinu čehosi.

Častá chyba při pečení



Jak už to tak bývá, s vařením se dá experimentovat a pečlivé dodržování předepsaného množství jednotlivých surovin dle kuchařky není až tak důležité. U pečení je to přesně naopak, zvlášť pokud patříme mezi cukráře začátečníky. Kuchyňská váha a plastové odměrky s výraznými číslicemi jsou nutností, pokud nechceme být z naší první bábovky zklamaní. Určitě se také nedoporučuje míchat jednotlivé ingredience tzv. podle oka nebo vymýšlet různé alternativy, když nám některá ze surovin chybí.

Jak upéct nejlepší bábovku na světě?


  • No a samozřejmě nemůžeme zapomenout na správný postup od A až do Z.
  • Nejdříve ze všeho si pečlivě vymažeme formu máslem, a dále ji vysypeme moukou. Je důležité, abychom nezapomněli na žádné místečko či záhyb.
  • Dále si předehřejme troubu na zhruba 170 ˚C.
  • Mouku a prášek do pečiva přesypeme přes sítko do větší mísy.
  • Máslo, cukr, vanilkový cukr a špetku soli šleháme mixérem po dobu cca 5 minut.
  • Dále postupně přidáváme vejce a nadále šleháme.
  • Jakmile už nezbývá žádné vejce, po částech přidáváme mouku s práškem do pečiva, které střídáme s postupným doléváním mléka.
  • Jakmile jsou všechny ingredience spojené, můžeme je rovnoměrně nalít do formy na pečení.
  • V již předehřáté troubě bábovku pečeme po dobu 50 minut.
  • Poté ji vyndáme z trouby ven, i nadále v pečící formě a necháme ji odstát na zhruba 10 minut.



      Jak vyklopit bábovku z formy

      Nyní náš čeká nejděsivější část, tedy ta, kdy bábovku vyndáme z formy ven, aniž by se nám potrhala, část bábovky zůstala nalepená v pečící formě nebo jiné obdobné katastrofické scénáře. V první řadě bychom měli dbát na skutečně řádné vymazání formy před nalitím těsta, protože právě tam tkví ten zádrhel. Jaký je další postup? Na formu přiklopíme mělký talíř, a dále formu společně s talířem převrátíme na druhou stranu. Pohyb by neměl být ani příliš pomalý, ani příliš prudký. Nejdůležitější je plynulost.

      Další článek


      Komentáře:

      Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

      Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.