Kardamon koření - Jak používat?

Kuchyně

Přidal ivana33, dne 26. 03. 2019 ,  0x

Kardamon koření - Jak používat?

Pro přípravu chutného a zároveň zdravého jídla je třeba experimentovat. Kardamon je koření, které je nejenom zdravé, ale také skvělé chuti a aromatu. Nejčastěji jeho využití můžeme nalézt v indické kuchyni, která je pro svoji chuť a pálivou vlastnost nezaměnitelná. I když se k receptům indických kuchařů můžeme přiblížit, je možné že nedokážeme ochutit jídlo jako oni. Do Česka se totiž dováží koření, které je namleté společně lusky, čímž ztrácí na kvalitě, chuti i pálivosti. Pokud ale sáhnete po balíčku, který bude slibovat prvotřídní kvalitu, neváhala bych. Koření kardamon je bohužel drahé, ale díky němu je ochucené maso a omáčky prvotřídní kvality. Přečtěte si proto následující řádky a zjistěte, co se za tímto zázračným kořením skrývá a jak a v kterých receptech jej používat.



Původ kardamomu

Původně se kardamon začal pěstovat již ve 4. stol. př. n. l. Rostlina kardamomu se poprvé objevila na prahu Indie, možná proto zde také nejlépe roste. Za objevitele této rostliny je považován otec botaniky Theofrastus.

Za upravenou odrůdu kardamomu se nejvíce zasloužil německý pěstitel kávy Oscar Majus Kloeffer, který začal pěstovat a kultivovat kardamon z Indie. Díky jeho kultivaci se v Indii dařilo jejího pěstování, a tak se Indie brzy stala největším vývozcem kardamomu na světě. Kardamon ale není tak dlouhodobě známé koření, jako jiné. Dovážet k nám se začalo nejdříve v roce 2000. O kultivaci se pokusily i další země, jako je například Srí Lanka, ale takového úspěchu jako Indie nedosáhla.

Mezi další země, které vyváží kardamon patří i Pákistán, Bangladéš, Bhútán, Nepál a Indonesie.

Jelikož je kardamomu více druhů a pořizovací cena koření je poměrně vysoká a zatím ne tak známá, zmíněné země pěstují velké množství. Kardamon je totiž třetí nejdražší koření ve světě, hned po šafránu a vanilce.

Rostlina kardamomu

Rostlina kardamonu patří do čeledi zázvorníkovitých a koření se tvoří z jejích semen.

Kardamon má kouřový charakter, které osvětluje květině sladké aroma. Jelikož je koření hodně silné, do většiny pokrmů či do šálku čaje. Pouze jedna špetka koření smíchaná s malým hrnek horké vody by měla přinést do vašeho domu vůni a chuť orientu.

Druhy kardamomu

Obecně rozlišujeme na dva druhy kardamomu – černý a zelený neboli pravý kardamon.

Kardamovník obecný neboli Elettaria cardomum se dováží z oblastí Indie.

Kardamomník hnědý neboli Amomun subulatum pochází z oblasti Himalájí a pěstuje se i jinde, než na území Indie. Například v oblastech Darjeelingu, Sikkinu či ve východním Nepálu.

Oba rody Elettaria i Amomum mají malé semenné lusky s malou papírovitou schránkou ukrývající malá černá semena.

Druhy se však liší barvou lusků. Lusky Elletarie jsou světle zelené, zatímco druh Amomum má větší tmavě hnědé lusky.



Kardamon obsahuje:

  • Bílkoviny
  • Vitamíny B a C
  • Vápník, draslík, fosfor
  • Zdravé tuky
  • Omega 3, 6 mastné kyseliny

Jak se získává koření

V hnědém či zeleném lusku se skrývají malá semena. Ty jsou samy o sobě velmi silná, postupným mletím společně s lusky však ztrácí svou přirozenou sílu.

Indičtí kuchaři proto kupují koření po luscích a semena kardamomu přidávají jako ochucení do mnoha omáček. My se v Česku můžeme spokojit s pomletým kořením i s lusky, ale pokud byste někdy navštívili kvalitní indickou restauraci, je možné, že ve vašem pálivém a kořeněném jídle budou povařena celá semena se svou chutí.

Koření v severských zemích

Kardamon je velmi oblíbeným kořením i v severských oblastech. Například ve Švědsku a ve Finsku se za pomocí koření kardamomu peče chléb či se s kořením ochucuje tradiční sladké pečivo.

Koření na středním východě

Na středním východě je nejoblíbenější zelený neboli pravý kardamon. Zde se používá zejména pro sladkou kuchyni. Slouží také jako dochucovadlo do kávy a čaje.

Kardamon je také koření, které se na středním východě má oblibě zejména díky své pikantní chuti.

V některých zemích dané oblasti se mele káva společně s kardamomem a tím zajišťuje její silnou a zároveň zajímavou chuť. Na tuto mletou kávu se použije skoro polovina kardamomu, někdy okolo 40 % koření.

V asijských zemích jsou používány oba dva druhy, a to stejně tak ve sladkých, tak i v pikantních pokrmech.

V Indii

Indická kuchyně je pálivá, ale většina z pokrmů je velmi dobře dochucena. Je to právě díky kardamomu, který se přidává zejména do indické či nepálské masaly či thajského kari.

Kardamonu se využívá i na indických slavnostech při podávání masala chia neboli kořeněného čaje.

Aby měli indičtí kuchaři dobře ochucenou rýži, nejčastěji do ní přidávají právě koření kardamon.

Mimo uvedené se kardamon používá i do džinu a přítomen je i v indických bylinných čajích, díky níž jsou silné a chuťově uspokojující.



Žvýkačky z kardamomu

K žvýkání se používají semínka kardamomu. Využívají je například žvýkačky Wrigley nebo Eclipse Breeze.

Do jakých pokrmů se hodí?

Kromě zmíněného horkého nápoje ochuceného kardamomem se toto drahé koření používá do buchet, například do perníkové buchty. Dále je možné koření použít i do pečiva, například na pečení chleba.

V neposlední řadě se kardamon chuťově předvede v ovocných salátech či v kompotech z různého ovoce.

Oba druhy koření se navíc používají jako dochucovadla a kuchyňské koření do mnoha jídel nejenom indické kuchyně. Skvěle například ochutí maso na kari, když přidáte špetku kardamomu.

Kardamon se dá také žvýkat či kouřit.

Recept s kardamomem – Cizrnová korma s květákem

Suroviny:

  • 1 kus květáku
  • 400 g cizrny
  • 2 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 kus zázvoru
  • 2 lžíce máku
  • 2 lžíce drceného koriandru
  • 8 kusů hřebíčku
  • 8 kusů kardamonu
  • ½ lžíce kurkumy
  • 1 lžíce skořice
  • 3 lžíce rozpuštěného másla

Postup:

  1. Přidejte do mixéru oloupaný česnek, jednu oloupanou cibuli, všechno koření kromě kurkumy a rozmixujte vše na hladkou pastu.
  2. V hrnci si zatím osmažte nakrájenou cibuli do zlatova na rozpuštěném másle.
  3. Přidejte kurkumu a kořeněnou pastu a chvíli restujte.
  4. Nakrájejte si květák na malé kousky či jej rozeberte na malé růžičky. Přidejte ho do hrnce společně s předem povařenou cizrnou.
  5. Pak nalijte dostatek vody tak, aby bylo vše v něm ponořené.
  6. Vše promíchejte a vařte květák s cizrnou na mírném ohni, dokud není květák měkký a omáčka nezhoustne.
  7. K pokrmu zvolte rýži.

Prospěšné účinky na zdraví



Kardamon je nejenom koření, které dobře ochutí, ale také které pomáhá našemu zdraví. Ne nadarmo se proto říká, že je indická kuchyně zdravá, jelikož z koření sestává kromě kari a jiných dochucovadel i z kardamonu.

  • Kardamon pomáhá zklidnit bolesti spojené s revmatismem a má celkový posilující účinek na organismus.
  • Pomáhá také správnému trávení a působí skvěle na naši imunitu v boji proti virech a nachlazení.
  • Využívá se také jako první pomoc při zažívacích potížích, plynatosti.
  • Při léčbě zánětu dásní a zubů.
  • Při srdeční slabosti.
  • Bojuje proti bolesti v krku.
  • Kardamon má rychlé účinky na léčbu kůže.
  • Používá se také jako prevence při onemocnění dýchacích ces, při zápalu plic či astmatu.
  • Kromě bolesti v krku, kardamon zmírňuje bolesti i při ledvinových či žlučníkových kamenech.
  • Koření působí i na zklidnění žaludku.
  • Bojuje proti potenci a je přírodním afrodiziakem.
  • Zmírňuje nervové napětí způsobené stresem, při únavě a vyčerpání, přepracování či depresi.
  • Žvýkačky kardamonu působí antisepticky a také na osvěžení dechu.

Další článek


Komentáře:

Pro přidání komentářů je potřeba se přihlásit .

Nenacházejí se zatím žádné relace v databázi.